Kamerlid Jacobi pleit voor ‘tiny houses’ in Gageldonk

Lutz Jacobi en de PvdA-raadsleden maken een rondgang door Gageldonk. Na afloop geeft ze in 't Zwijnshoofd het startsein voor het Ombudsteam. (Foto's: PvdA BoZ)

BERGEN OP ZOOM – Met kortdate passen stapt PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi door de straten van Gageldonk-West. Vol bewondering kijkt ze naar de vernieuwing die deze naoorlogse wijk momenteel ondergaat. Delen van Gageldonk zijn vernieuwd -de verf is nauwelijks droog- terwijl andere huizenblokken een desolate indruk maken, klaar voor de sloop. Jacobi vraagt zich af of er bij de nieuwbouwplannen voldoende aandacht is voor de kleinbehuisden met een evenzo kleine portemonee. "Waarom geen 'tiny houses' bouwen?", zo stelt ze voor. Een concept dat elders succesvol is gebleken. 

'Tiny houses' is een concept dat in Amerika is ontstaan en de laatste jaren ook in Nederland weerklank vindt. Het zijn kleine huizen met een minimum aan woonruimte, maar waar alles op en aan zit. Voor veel mensen is de kwaliteit van leven belangrijker dan het aantal vierkante meters vloeroppervlak. 'Less is more', zo is het credo. Deze woonfilosifie zou met name maatschappijbewuste jongeren naar de wijk kunnen trekken, suggereert het sociaaldemocratische Kamerlid tijdens de rondgang. Zij wordt begeleid door een aantal Bergse PvdA-politici waaronder de raadsleden Ergec, Verbeem en Danjaoui. Ook afdelingsvoorzitter Kaplan en campagneleider Aertssen zijn erbij.

Kandidaat-kamerlid Joke de Kock: ook 'een beetje Bergenaar'

Lutz Jacobi is niet meer verkiesbaar voor de Tweede Kamer ('het is na tien jaar mooi geweest') maar haar begoogd opvolgster staat al klaar: het kandidaat-Kamerlid Joke de Kock (nummer 12) gaat daarom mee met het wijkbezoek. De Kock woont in Terheijden maar heeft een band met Bergen op Zoom. Haar vriend woont namelijk aan de Rooseveltlaan en daarmee voelt ze zich ook 'een beetje Bergenaar', zegt ze lachend. Het gezelschap bezoekt tijdens de rondgang ook het wijkpunt van Stadlander aan de Kastanjelaan. Daar krijgen de politici uitleg over de ambutieuze stedelijke vernieuwingsplannen van de woningcorporatie. Gageldonk-West moet weer de voorbeeldwijk worden die het zeventig jaar geleden ook was.

Aftrap van het PvdA Ombudsteam

Na afloop van de wijkronde gaat het gezelschap richting het PvdA-stamcafé 't Zwijnshoofd. Daar is de aftrap van het PvdA Ombudsteam. Een team dat Bergenaren bij een probleem of vraag de weg wijst in de bureaucratie van gemeente en instanties. "Want vaak lukt het gewone Bergenaren niet om bij instanties binnen te komen en lopen ze tegen een muur van weerstand op", zegt oprichtster Miek van den Boogaard. Samen met onder anderen oud-raadsleden Jannie Bom en Nanny Nuijten bemenst zij het Ombudsteam. Het team is niet alleen voor PvdA'ers maar voor iedereen. "Ongeacht politieke opvattingen zijn alle inwoners welkom om hun probleem bij ons voor te leggen", benadrukt afdelingsvoorzitter Yusuf Kaplan. Aan Jacobi is het de eer om de officiële openinghandeling te verrichten (zij geldt als geestelijk moeder van het ombudsteam-principe) en met een paar confettishooters is het café gevuld met vrolijke serpentines. De champagneglazen klinken en het wordt duidelijk: het is weer volop campagnetijd. De PvdA heeft er zin in!

  • Ombudsteam PvdA BoZombudsteampvdaboz@gmail.com
  • Telefonisch:  06-22866342
  • Spreekuren: Elke 2e en 4e dinsdag van de maand, 19.00-21.00 uur. Brede School Oost, Kardinaal de Jonglaan 21, Bergen op Zoom