Laatste editie Kunsten in de Monumenten? Pieter van Vollenhoven luidt noodklok.

BERGEN OP ZOOM – Dit weekend staat in de gehele gemeente in het teken van Kunsten in de Monumenten, een eigen en vooral veel uitgebreidere invulling van de landelijke Open Monumentendag. De 29e editie van die dag zou ook wel eens de laatste kunnen zijn. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven maakt zich zorgen.

Open Monumentendag is het grootste Nederlandse evenement in het kader van cultuur en erfgoed. De ongeveer 9000 deelnemende monumenten zijn gratis te bezoeken en daar komen jaarlijks zo’n miljoen mensen op af. Het initiatief is dus een groot succes, waar echter donkere wolken boven hangen.

Er is een structureel landelijk tekort van 250.000 euro. Mr. Van Vollenhoven is voorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Open Monumentendag en volgens hem komt het tekort vooral omdat sponsoren zich terugtrekken. Ze geven daarvoor de crisis op als reden. “Als het zo doorgaat, zullen we de dertigste niet halen”, geeft hij aan. Dat is te lezen in dagblad De Telegraaf. Het geeft de feestelijke opening van Kunsten in de Monumenten, waar Prof. mr. Pieter Van Vollenhoven als eregast de aanwezigen toespreekt, een donker randje. Hij doet een oproep om dit landelijke cultuurevenement te redden.