Lijst Linssen: regels gescheiden afvalinzameling niet meer te overzien

Lege blikjes bij het glas of bij het plastic verpakkingsafval? Voor de inwoners is het niet meer duidelijk, constateert Lijst Linssen. (Redactie: Han Verbeem, foto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – De regels rondom het gescheiden inzamelen van afval veranderen voortdurend en dat is de fractie van Lijst Linssen een doorn in het oog. Daarom vragen Ans van Eekeren en Sander Siebelink het college van B&W om opheldering. Lijst Linssen wil een einde aan experimenten die die het beleid alleen maar onduidelijker en onoverzichtelijker maken.

In 2019 is besloten om de glasbakken deels in te richten voor het inzamelen van lege blikjes. Nu, na anderhalf jaar, gaat het roer om. “We lezen dat het inzamelen van blik voortaan weer bij het plastic afval dien te gebeuren”, schrijven Van Eekeren en Siebelink in hun brief aan het college. “De dunne oranje plastic zakken worden nu vervangen door stevigere, iets waar Lijst Linssen een jaar geleden al om verzocht heeft, omdat deze te snel stuk zouden gaan met dat blik. De stickers op de glasbak containers worden nu weer weggehaald, zodat daar alleen nog maar glas in gezameld kan worden.” Al met al wordt het voor de burger steeds onduidelijker, en voor wie de Saverapp of website niet leest, is van deze nieuwe wijziging niet op de hoogte.

Achteraf scheiden van afval

Lijst Linssen vraagt zich af of dit nu een blijvende wijziging is, of dat er nog meer geëxperimenteerd gaat worden met het gescheiden inzamelen van afval. “Immers, er zijn al vanuit de overheid vergevorderde plannen om ook statiegeld op blikjes te gaan heffen, dus dat zou dan wederom een wijziging in de nabije toekomst opleveren. Bovendien pleiten wij nog steeds voor het achteraf scheiden van afval, dat is kostenbesparend en is voor de burger ook veel gemakkelijker te realiseren. “