Markiezenhof zoekt vrijwilligers om zilvercollectie weer te laten blinken

BERGEN OP ZOOM – Van 20 mei 2017 tot en met 29 oktober 2017 presenteert het Markiezenhof de tentoonstelling ‘Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’. De voorbereidingen zijn in volle gang; medewerkers doen onderzoek, zetten de bijbehorende verhaallijnen op, voorwerpen worden geselecteerd, er komt veel bij kijken. Voor de gelegenheid is het team van dit stadspaleis daarom op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het conserveren van de zilvercollectie.

Archivaris Cees Vanwesenbeeck heeft er enkele jaren onderzoek opzitten naar zilversmeden die in en rond Bergen op Zoom actief waren. Er zijn er maar liefst zo’n 350 ontdekt, vanaf de middeleeuwen tot nu. Kunsthistoricus Jean-Pierre van Rijen is tevens kenner van de edelsmeedkunst. Hij heeft veel creaties van deze zilversmeden onderzocht en tal van voorwerpen weten te achterhalen. Die gaan natuurlijk tentoongesteld worden maar verschijnen ook in het boek ‘Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’. Door alle interesse voor ‘Bergs zilver’ is Het Markiezenhof de eigen zilvercollectie nog eens goed gaan bekijken en dat leverde nog aardige verrassingen op. Tal van voorwerpen bleken te zijn vervaardigd door zilversmeden afkomstig uit Bergen op Zoom of omgeving.

Het zilver moet weer blinken

De voorwerpen zijn altijd goed en verantwoord opgeborgen geweest, maar moeten nog presentabel gemaakt worden voor de tentoonstelling. Dat is een klus op zich en het Markiezenhof team komt er zelf niet aan toe. Daarom hoopt men 24 vrijwilligers te vinden die één dagdeel per veertien dagen vrij kunnen maken om de collectie weer te laten blinken. Vooraf krijgen zij een workshop, verzorgd door de medewerkers van het Weertse gemeentemuseum Jacob van Horne, die daar zeer ervaren in zijn. Geïnteresseerden kunnen zich tot 19 mei per e-mail melden bij Markiezenhof kunsthistoricus Johanna Jacobs.

Foto: Markiezenhof