Mega roeiproject wil half miljoen ophalen voor Prinses Máxima Centrum

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Zestig Nederlandse roeiverenigingen slaan de handen ineen voor een roeitocht van 1.400 kilometer door het hele land. Met dit unieke evenement willen zij een half miljoen euro ophalen voor het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld. Op 27 april roeit men van Middelburg naar Bergen op Zoom, om vervolgens te gast te zijn bij Roeivereniging Aquarius. Iedereen die een boot heeft of kan lenen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een feestelijk onthaal van deze roeiers.

Het project KiKaRoW Rondje NL vindt plaats van 13 april tot en met 14 juli 2019 en richt zich op het inzamelen van geld voor het onderzoeksproject Later. Het doel van dit project is met name het verminderen van de vaak zware bijwerkingen voor kinderen die kanker overleven.

In de boot zitten vier roeiers en één stuurman/vrouw. Een groot aantal roeiers uit het hele land stapt in. Ook 'survivors' (overlevenden van kinderkanker) en bekende Nederlanders zullen een deel van de route meeroeien. KiKaRoW Rondje NL is een initiatief van de Uithoornse roeivereniging Michiel de Ruyter. Ongeveer zestig roeiverenigingen uit het hele land hebben zich aangesloten en houden acties om het doel van een half miljoen euro mogelijk te maken.

The Vin

De roeiers maken gebruik van de zeeroeiboot The Vin, vernoemd naar de kleinzoon van KiKaRoW-bedenker Albert Vuil. Vinnie overleed in 2004 op bijna 10-jarige leeftijd aan de gevolgen van acute lymfatische leukemie. Een roeitocht in 2005 naar Engeland met dezelfde zeeroeiboot bracht 285.000 euro op. The Vin wordt door heel Nederland begeleid door de Tjerck Hiddes, een schip van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, en door roeiboten van de diverse verenigingen. Ieder weekend wordt een traject door Nederland geroeid. Een pittige uitdaging voor de roeiers.

Samen roeien voor later

Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd kinderen in Nederland kanker. Kinderen die de ziekte overleven hebben een toekomst met veel beperkingen, als gevolg van de bijwerkingen van alle behandelingen. Denk hierbij aan onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, chronische vermoeidheid, diverse psychische en gezondheidsproblemen, neurocognitieve problemen, arbeidskundige problemen en dergelijke. KiKaRoW wil de kwaliteit van leven voor deze kinderen verbeteren, zodat hun leven leefbaar en vreugdevol is. Het roeiproject heeft als motto 'Kinderkanker de wereld uit roeien'.

De opbrengst komt ten goede aan het researchproject Later, van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het doel van dit project is met name om de genetische aanleg van het optreden van late effecten van kinderkanker op te sporen en vervolgens te kunnen behandelen.

Meer informatie over het roeiproject is te vinden op www.kikarow.nl. De Stichting KiKaRoW heeft de ANBI status. Sponsors, donateurs en organisaties of particulieren die willen helpen worden van harte uitgenodigd contact op te nemen.

Foto The Vin: KiKaRoW Rondje NL