Met de Mazairac-garage gaat ook een stuk Bergse historie in vlammen op

Het bedrijf beschikte in de jaren '50 over een eigen tankstation, mét bediening. – Foto 2: De leegstaande garage sinds de sluiting in 2015. – Foto 3: De hoek Lindenbaan/Bosstraat, waar het in de vooroorlogse jaren gevestigd was. – Foto 4: De leden van de zweefclub in 1954, met links op de foto Toine Mazairac. – Foto 5: De eindsprint bij de Olympische Spelen van 1928, waarbij Mazairac (onder) zilver behaalde. Hij moest het afleggen tegen de Fransman Roger Beaufrand. – Foto's 6 t/m 8: het uitgebrande deel van de garage. (Tekst: Han Verbeem, foto's: regionaal archief)

BERGEN OP ZOOM – De voormalige Opel-garage van Mazairac aan de Erasmuslaan is zondagavond deels door brand verwoest. Voorbijgangers ontdekten rond half één de brand en waarschuwden de brandweer. Deze kon met vijf bluswagens niet voorkomen dat een deel van het historische bedrijfspand in vlammen opging. Het gebouw stond al enige tijd leeg. Met het pand is ook een stuk Bergse geschiedenis in vlammen opgegaan. Oprichter A.H. (Toine) Mazairac (1901-1966), geboren in Roosendaal maar sinds zijn vroege jeugd woonachtig in Bergen op Zoom, was als wielrenner één van de eerste Bergse sporthelden op wereldniveau.

Zo behaalde hij zilver bij de Olympische Spelen van Amsterdam (1928) en werd hij wereldkampioen sprint in 1929. Eerder haalde hij bi het WK-sprint al zilver  (1923) en brons (1926). Met het bemachtigen van de kampioenstrui stopte hij als amateurwielrenner, waarna hij een garagebedrijf begon in de Bergse binnenstad op de hoek van de Lindenbaan en de Bosstraat. Tijdens de oorlogsjaren werden de auto's gevorderd door de Duitse bezetters en moest hij met zijn gezin onderduiken. Na de bevrijding in 1945 begon Mazairac weer van voor af aan, hij liet in de jaren '50 een voor die tijd modern garagebedrijf bouwen en wist zijn autobedrijf te laten groeien tot één van de grootste in de regio. Ook wielerberoemdheden, zoals Jan Janssen, behoorden tot zijn klanten.

Luchtvaartpionier

Ook op luchtvaartgebied gold Toine Mazairac als pionier, als mede-oprichter van de Bergen op Zoomsche Zweefvliegclub (nu: West-Brabantse Aero Club, WBAC) en was hij één van de grondleggers van de huidige vliegbasis Woensdrecht. Toine Mazairac is op 65-jarige leeftijd overleden bij een ongeval in Dortmund, waar hij deelnemer was aan een evenement voor wielerveteranen.

Sluiting en leegstand

De garage aan de Erasmuslaan is onder de naam Mazairac blijven bestaan tot na de millenniumwisseling, waarna het is gefuseerd en uiteindelijk de deuren heeft moeten sluiten. Sinds de sluiting in 2015 is het voormalige pand in verval geraakt en is de leegstand verhuld met reclamebeplakking. In de nacht van zondag 9 op maandag 10 september is een deel van het pand, rondom de voormalige showroom, door brand flink beschadigd geraakt. De werkplaats is bewaard gebleven. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.