Minister: heroriëntatie heeft géén gevolgen voor komst Meldkamer

BERGEN OP ZOOM –  De 'heroriëntatie' op de fusie van de landelijke Meldkamers heeft geen gevolgen voor het ambitieuze Veiligheidscluster in het Stationsgebied. Dat blijkt na antwoorden van het ministerie van Veiligheid en Justitie, op vragen van KijkopBergenopZoom. "De heroriëntatie heeft geen invloed op de komst van de Meldkamer in Bergen op Zoom", zo bevestigt woordvoerdster Renske Piet namens de minister. De voorbereidingen voor het nieuwe Meldkamergebouw in het toekomstige Veiligheidskluster zijn in een vergevorderd stadium: dit jaar gaat de bouw van start. Het Bergse stadsbestuur is daarom met de toezegging van het ministerie 'gerustgesteld', laat gemeentewoordvoerder Erwin Stander in een eerste reactie weten.

Recentelijk schreef minister Ard van der Steur nog aan de Tweede Kamer dat het fusieproces van de 22 meldkamers een 'heroriëntatie' behoeft; het samenvoegen tot één meldkamerorganisatie met 10 landelijke vestigingen zou niet haalbaar zijn 'binnen de huidige afspraken van tijd en geld'. Dit leidde tot dinsdag vragen van de PvdA aan het college van B&W over mogelijke gevolgen voor de Bergse bouwplannen. Gisteren kon het stadsbestuur daarover nog geen duidelijkheid geven.

Operationeel Centrum

De bouw van het 'veiligheidscluster', oftewel het Operationeel Centrum Zeeland-West-Brabant, start dit jaar op het gebied van het voormalige NS-rangeerterrein achter de Zuid-Oostsingel. In dit centrum komen het nieuwe politiebureau (het basisteam Bergen op Zoom), de Veiligheidsregio en de nieuwe Meldkamer voor de regio Zeeland, West- en Midden-Brabant. Momenteel zijn voor de regio twee Meldkamers actief, in Vlissingen en in Middelburg. Deze worden bij de reorganisatie samengevoegd. Voor de bouw is in 2014 een samenwerkingsovereenkomst met de politie gesloten en het complex biedt ruimte aan enkele honderden medewerkers. Het gebouw zou in omvang zelfs groter worden dan het stadskantoor, dat een paarhonderd meter verderop is gevestigd.

Van 22 naar 10 meldkamers

De huige 22 meldkamers in Nederland worden momenteel tot een organisatie met 10 vestigingen. Ruim vijf jaar geleden heeft het toenmalige kabinet besloten om een aparte meldkamerorganisatie te vormen, waar onder meer de telefonische noodoproepen van 112 binnenkomen. Deze geeft de meldingen door aan de veligheidsdiensten zoals politie, brandweer en ambulancediensten. Maar de samenvoeging van de bestaande regionale meldkamers tot één landelijke organisatie loopt lastiger dan verwacht, voorziet Van der Steur. Dit betekent dat er waarschijnlijk meer geld en tijd nodig zal zijn voor het fusieproces. Voor de locatie in Bergen op Zoom heeft dit echter geen gevolgen, bevestigt het ministerie.

Foto: Rijksoverheid.nl