Muziek bij de Buren: een huiskamerfestival van, voor en met Bergenaren

BERGEN OP ZOOM – In december kan Bergen op Zoom kennis gaan maken met een nieuw evenement. Maar ook met lokaal muzikaal talent én met elkaar. Tijdens Muziek bij de Buren vinden in zo’n 25 Bergse huiskamers optreden plaats die gratis zijn te bezoeken.

De man achter de Bergse versie van dit landelijk steeds groter en bekender wordende evenement, is Max Majorana. Al haast hij zich te zeggen dat ie het zeker niet alleen organiseert: “Ik krijg onder meer veel hulp van Tobias Vermeulen, die namens JazzBoZ meewerkt aan de programmering.” Ook Gebouw-T en het Cultuurbedrijf zijn voor het plan gevallen en helpen van het initiatief een succes te maken.

Alle soorten muziek

Muziek bij de Buren begon jaren geleden in Arnhem. Het idee is simpel: laat lokale muzikanten en zangers optreden in de woonkamers van mensen die een dagje gastheer willen zijn voor publiek. Max vertelt: “En die muziek moet je heel breed zien, van singer-songwriter tot rock, of van elektronisch tot big band. Eigenlijk kan alles, als het maar muziek is uit de lokale scene.” Hij werd door de bedenker van het concept gevraagd om ook in Bergen op Zoom een editie op te zetten. Omdat hier de cultuur er naar is én omdat hij al jaren actief is in de muziek en de culture sector, als ZZP’er voor projecten maar ook bijvoorbeeld als één van de programmeurs van PopMonument.

Kennismaken met elkaar

Op 10 december is het dus zo ver. Dan staan de deuren van ongeveer 25 Bergse woningen open, waar die middag lokaal talent drie keer een optreden van een half uur verzorgt. “Niet alleen een mooie manier om kennis te maken met muziek en de makers”, vertelt Max. “Maar ook een prima wijze om eens andere inwoners en buurtgenoten te ontmoeten. We hopen dat er een verbroederende werking uitgaat van het evenement. De Bergenaren zijn een gastvrij volk dus ik denk dat dit wel goed komt. Voor de artiesten is deze intieme sfeer eveneens een hele bijzondere ervaring natuurlijk.”

Idealisme

De eerste aanmeldingen van bewoners én optredens heeft Max al binnen, dus die 25 woonkamers gaat ie wel halen is zijn verwachting. Natuurlijk wordt daarbij wel zo veel mogelijk gekeken naar de wederzijdse verwachtingen van de ontvangende huishoudens en de muzikanten. Dat het programma gratis is te bezoeken heeft alles met het idealisme van de organisatoren te maken, die wel van bijvoorbeeld het Prins Bernard Cultuurfonds en wat andere fondsen subsidies krijgen maar toch vooral ook van lokale sponsoren afhankelijk zijn.

Wil je een bijdrage leveren? Als sponsor, optreed-adres of als muzikant/zanger/band? Aanmelden kan nog tot en met 13 oktober via de website of Facebook.