Na vijf jaar weer een Reuzenstoet door de stad

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie) / foto's Reuzenstoet 2012: Hans-Jorg van Broekhoven

BERGEN OP ZOOM – Aanstaande zondag trekken er ruim 50 reuzen door de straten van Bergen op Zoom. De vorige editie vond al weer vijf jaar geleden plaats. Deze stoet is de enige Internationale Reuzenstoet van Nederland in 2017, meldt de organisatie trots. Het thema is deze keer ‘Sint Gertrudis, bron van inspiratie’. Daarmee draait deze editie grotendeels om de vrouwelijke reus, met de Bergse ‘Trui van de Toren’ als middelpunt.

Reuzen zijn een bijzonder fenomeen. Hun grote verschijning doet al sinds de middeleeuwen tot de verbeelding spreken. Werden zij vroeger gebruikt om Bijbelse verhalen aan het volk uit te beelden. Later is er een traditie uit ontstaan die bijzondere figuren uit de geschiedenis eert. In Frankrijk, België en Spanje is de reuzencultuur ongekend populair. Bijna wekelijks worden er in Europa stoeten en feesten georganiseerd. In Vlaanderen zijn er gemiddeld drie reuzen per gemeente. Hun reuzencultuur is zelfs opgenomen in de UNESCO inventaris Immaterieel Erfgoed. Daarom zijn er ook dit jaar uit alle windstreken bijzondere reuzen uitgenodigd.

Lokale legende

Bergen op Zoom telt ondertussen acht reuzen. Een van onze lokale reuzen is ‘Trui van de Toren’, geïnspireerd op Gertrudis van Nijvel, de patroonheilige van Bergen op Zoom. Onder meer bekend van de afbeelding op het prachtige glas-in-lood tafereel in de Gertrudiskerk op de Grote Markt. De legende wordt tastbaarder bij de Gertrudisbron aan de Zeekant. Aan de oevers van het zoute Scheld sloeg zij met haar staf in de grond en zo liet zij een zoetwaterbron ontspringen. Dit wonderlijke water zou reizigers onderweg beschermen maar ook helpen om rond het huis ratten en muizen op afstand houden. Voorheen stond er zelfs ‘Drinkt Sint Geertruids bronwater’ op het oude Kurhaus aan de Zeekant.

Uniek scholenproject met toekomstvisie

Het Reuzenweekend staat dit jaar bol van de activiteiten, met natuurlijk als hoogtepunt de grote stoet op zondag 18 juni. Maar er is veel meer te beleven. Zaterdag trekt al een bijzondere Kinder-Reuzenstoet door de stad. Met door de kids zelf gemaakte reuzen, waar alleen duurzame materialen voor zijn gebruikt die ook nog eens gerecycled worden. Na die Kinderstoet vangt om 20.00 een muzikale feestavond aan in de feesttent op de Gedempte Haven. Hier treden onder andere Harmonie Kolping’s Zonen, de Leutige Krabben en diverse koren op. Net als alle andere evenementen is deze avond gratis toegankelijk.

De afsluiter van het weekend is natuurlijk de Internationale Reuzenstoet op zondagmiddag. Bijzondere gasten uit binnen- en buitenland trekken door de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Oude bekenden, maar ook zeker veel nieuwe gezichten komen op bezoek. Om 14.00 vertrekt de stoet vanaf de Gedempte Haven. Hier keren de reuzen uiteindelijk ook weer terug om na te praten en te dansen onder het genot van een drankje en muziek, in en rondom de tent!

www.bergsestadsreuzen.nl