Nieuw intiem theaterconcept van Huis aan de Schelde in Bergse huiskamers

BERGEN OP ZOOM – Stichting Huis aan de Schelde wil verrassend theater brengen, dit jaar voor het eerst met een 'Huiskamertheaterroute'. In drie Bergse woonkamers krijgt publiek drie totaal verschillende voorstellingen te zien, op één avond. Met als verbindend element dat alle locaties zich in postcodegebied 4611 bevinden, deze keer althans…

Karen Albers (links op de foto) is één van de mensen achter Huis aan de Schelde en mede-bedenker van dit nieuwe initiatief. Ze vertelt: " Ik schreef ooit een stuk dat zich afspeelt in een huiskamer en bedacht me toen dat het eigenlijk ook op zo'n plaats opgevoerd moest worden. Toen we als stichting bedachten dat we iets nieuws wilden gaan proberen, kwam dat woonkamer-idee weer bij me op. Het zijn weliswaar andere voorstellingen geworden maar alledrie stukken die in zo'n intieme sfeer passen en horen."

Drie huiskamers van binnenstadbewoners

Publiek dat zich op tijd aanmeldt voor één van de twee avonden gaat dus drie huiskamers van inwoners van het stadscentrum bezoeken. Daar zien ze voorstellingen van ongeveer een half uur: een improvisatiestuk, een dansvoorstelling en een eenakter, waarin Karen zelf ook een rol vertolkt. Samen met Dian Verberne (rechts), die vol lof is over wat Huis aan de Schelde zoal wegzet en over haar tegenspeelster. "Ik heb grote bewondering voor Karen", zegt ze. "Als acteur, schrijver van onder meer dit stuk en als regisseur. Ze weet dialogen een natuurlijke vorm te geven, in al hun rommeligheid. Realistisch dus en met behoud van de boodschap. Dat spreekt me zeer aan."

Energie

Of ze het lastig vindt om zo intiem en vlak voor de neuzen van het publiek te spelen? Dian: "Nee hoor! Dat maakt het eerder spannend. Ik word graag uitgedaagd en moet er hoogstens op letten dat ik niet te veel op individuele mensen in het publiek ga letten. Verder hoop ik vooral op twee bijzondere avonden die wederzijds veel energie geven."

Dat geldt voor het Huis aan de Schelde team ook natuurlijk. "Ik wil toch even de namen van Lotte Penning en Emmely Tunders noemen, de andere theatermakers van de voorstellingen", zegt Karen. "Zij zorgen ervoor dat ook op de andere twee locaties bijzondere voorstellingen te zien zijn. Het is best een opgave om in een huiskamer, zonder bijvoorbeeld belichting, iets weg te zetten dat publiek weet te raken." Of dat gelukt is, gaan de mensen die een kaart wisten te bemachtigen zien op 25 en 26 november. Wees er op tijd bij als je het niet wilt missen, waarschuwt de organisatie. Het aantal plaatsen is vanzelfsprekend beperkt.