Nieuwe dansschool Volkan Tasdan, terug naar de roots van de hiphop

BERGEN OP ZOOM – Vanaf september opent dansschool House of Marqueez de deuren in het onderkomen van het Facilitair Bedrijf aan de Blokstallen. Volkan Tasdan maakt daarmee een nieuwe start als dansleraar en ambassadeur van de hiphop lifestyle.

De liefde voor dans ontstond al vroeg bij de jonge Volkan, in de jaren '80. Hij zag een oom en wat van diens kameraden hiphop dansen en was meteen verkocht. Op zijn kamer, zodat niemand het zag, ging hij oefenen. Later ook buiten, op een afgezette parkeerplaats, waar een jongen uit de buurt voor één gulden les gaf. Het smaakte naar meer dus Volkan bezocht een open dag van het CKB, op zoek naar dit soort danslessen. Die bleken er niet te zijn maar toen hij daar voor een spiegel wat 'moves' stond te maken viel hij op. Niet lang daarna was ie er zelf dansleraar, voor hiphop liefhebbers.

Groei

"Het begon met vier leerlingen of zo", herinnert Volkan zich. Hij onmoette Michiel Zandbergen, die goed bleek in breakdance. Ook daar was behoefte aan, dus al snel deelden ze een ruimte op het CKB voor lessen in beide dansstijlen. Het animo was echter zo groot dat er een eigen ruimte nodig was. Na enige tijd op de Noordzijde Haven op een zolder te hebben gezeten, verhuisden de twee dansfanaten naar het voormalige onderkomen van het Facilitair bedrijf. En de groei zette door. Er kwamen dependances op Tholen en in Halsteren, het aantal leerlingen bleef toenemen. Daarmee kwam voor Volkan de vraag of ie dit nog wel wilde.

"Ik ben nog altijd trots op wat we bereikt hebben. Maar het werd te groot voor mij. Om dat in goede banen te leiden moesten er steeds meer huisregels komen. Het persoonlijke ging er een beetje af. Dat is gewoon niet mijn stijl." Dus besloot hij, na er lang over te hebben nagedacht, dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Opnieuw beginnen, op geheel eigen wijze. Volkan: "Terug naar de gedachte achter de hiphop: eenheid en plezier maken!"

Meerdere dansstijlen

Gelukkig staat hij er niet alleen voor. "Er zijn een aantal hele lieve ouders van leerlingen die mijn initiatief steunen en me helpen. We gaan samen bouwen aan House of Marqeez. Er komen nu al vragen binnen of we ook weer andere stijlen gaan doen, van dancehall tot klassieke Ierse dans." Plannen genoeg dus. En trots, zoals gezegd. Op wat er bereikt is maar ook op de nieuwe start. "En wie weet", sluit de dansleraar af; "Komt het zelfs nog wel eens van een samenwerking met m'n vorige dansschool. Als je elkaar kunt versterken, waarom niet?"

www.marqeez.nl