Nog één keer Drakenbootrace op de Binnenschelde

BERGEN OP ZOOM – Het begon ooit als een initiatief van vijf vrienden, die lid werden van de Juniorkamer en daarom wat moesten organiseren. Ze hadden alle vijf iets met watersport én vonden dat er te weinig gebeurde op de Binnenschelde. Het leidde tot de eerste Bergse editie van de Bergse Drakenbootrace in 2002. Na een tussenpauze van tien jaar komt het fenomeen nog één keer terug. En hoe!

Monique Snepvangers vertelt: “Het werd toen op poten gezet door Bas van Oevelen, Rob de Keijzer, Dick Joosen, Pieter Baas en mij. Omdat het ons leuk leek, hier nog niet was gedaan én omdat het geld op moest leveren voor een goed doel. Dat hoort bij de Juniorkamer-gedachte en uitdaging. Dat eerste jaar hebben we mooie spullen kunnen kopen voor opvanghuis De Paraplu.”

Een bijzonder aanbod

Het werd een succes en de vriendenclub organiseerde meerdere edities. Later nam de Juniorkamer dit over, al bleven de initiatiefnemers wel zijdelings betrokken. In 2007 stopte het evenement maar nu is het dus terug, vooralsnog éénmalig. “Mensen bleven er maar naar vragen”, vertelt Monique. Maar er waren andere, veel belangrijkere redenen voor het tóch weer organiseren van een Drakenbootrace. “Pieter kwam met een bijzondere geste van NH1816. Dat is een verzekeraar die de zaken graag wat anders dan anders aanpakt. Omdat ze 200 jaar bestaan, sponsoren ze lokale initiatieven die echt iets toevoegen, met flinke bedragen. Iedere euro die we ophalen wordt verdubbeld. Eigenlijk verdrievoudigd zelfs. Als we er een vereniging aan koppelen die werkelijk van waarde is, krijgt die er hetzelfde extra bij. Ons plan is dus om 10.000 zelf op te halen en er zo 30.000 van te maken.”

Watersport voor gehandicapten

Waar al dat geld voor bestemd is? “Voor een heel mooi en bijzonder doel”, meldt Monique. “Daarom doen we dit ook nog een keer. We hebben er watersportvereniging Aan Lager Wal bij betrokken en gaan met hen faciliteiten creëren die watersport voor gehandicapten mogelijk maken. Dat doen we samen met Sailability, een organisatie  die gespecialiseerd is in het bereikbaar maken van de watersport voor deze doelgroep. Een sport die eigenlijk iedereen met een handicap kan beoefenen, als er maar de juiste voorzieningen zijn, en die nu eens niet alleen in teamverband te beoefenen is. Daar heeft niet iedereen altijd zin in.” Ze is zichtbaar enthousiast over het plan, waarbij ook de gemeente is betrokken. De Waterschans moet toch op de schop, vanwege de nieuwe ontwikkel- en bouwplannen op en aan de voormalige vesting, dus dat komt prima uit. Monique: “Zo is het puzzeltje compeet.”

Een vol en feestelijk programma

Op 9 september staat de Boulevard dus na tien jaar weer één keer in het teken van de Bergse Drakenbootrace. En het wordt feestelijk, belooft Monique namens de organisatie. Tussen Zwembad De Schelp en ’t Strandhuys komt de 200 meter waar de teams gaan strijden. Langs het water een partytent, héél veel vlaggen, muziek en gezelligheid. Natuurlijk staan er attracties voor de kids en er zijn demonstraties van Sailability, dat laat zien wat er zoal aan watersport mogelijk is voor mensen met een handicap. In en voor de sporthal aan De Boulevard worden ook andere aangepast sporten demo’s gegeven. Én dat weekend vindt Vamos plaats, aan de strandzijde van het zwembad, met een aansluitend programma.

Wie nog aan de races mee wil doen moet snel zijn, waarschuwt Monique. Er kunnen maximaal 20 teams deelnemen en de teller staat al op 16. “Heel leuk is dat het werkelijk de meest uiteenlopende gezelschappen zijn, van zeeverkenners tot bedrijventeam of vriendenclubjes."

Bijdragen aan een bijzonder doel

Om de doelstelling te halen en het watersporten voor gehandicapten inderdaad te realiseren is dus geld nodig. Daar is het hele idee om begonnen. Monique: “We hebben, naast die toegezegde verdriedubbeling van NH1816, enkele sponsoren gevonden en er is een Club van 100. Maar we zijn er nog lang niet. Sponsoren, losse bijdragen en mensen die ook nog tot die Club van 100 willen toetreden zijn van harte welkom. Oh ja, én we zoeken nog een leuke band die wil komen spelen. Het liefst natuurlijk kosteloos want dan blijft er meer over voor dit mooie doel.”

Meer weten? www.bergsedrakenbootrace.nl