Nog steeds is er ansjovis: ‘Dat is sinds 1990 niet voorgekomen’

Het is half juli geweest en ze zijn nog steeds verkrijgbaar… de échte Bergse ansjovisjes! Ze zijn te koop bij (weer)visser C.J. Van Dort aan de Artilleriestraat 63, Tel. 0164-236017. Maar het kan zómaar omslaan en dan is de vangst dit seizoen écht voorbij: "Even vooraf bellen is wel daarom verstandig", zegt Rian van Dort. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – "Zo ver in het seizoen, dat is járen niet gebeurd!" Inmiddels is de tweede helft van juli aangebroken en nog steeds wordt er ansjovis gevangen. Volgens Rian van Dort is het normaal gesproken rond deze tijd al klaar met de vangst en gaan de bekende visjes aan de Scheldewateren voorbij. Het is een echt topjaar voor de ansjovis, zegt ze. "Dat we zo lang kunnen doorgaan is zeker sinds 1990 niet meer voorgekomen." 

De weervissers gaan voorlopig nog door met de vangst. "Net zo lang als het de moeite waard is", aldus Rian van Dort. Het ansjovisseizoen is op 1 mei van start gegaan en sindsdien is er eigenlijk elke dag wel gevangen. "Behalve bij onweer, dan blijven de vissen weg."

Sinds de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren '80 is de Bergse ansjovis een relatief zelfdzame specialiteit geworden. Ooit waren er tientallen families werkzaam in de beroepsgroep maar inmiddels is er nog maar één weervisserijbedrijf over. De visvangst via zogeheten 'weren' is uniek in Nederland en geldt inmiddels als immaterieel erfgoed. Al geruime tijd is er een Stichting tot Behoud Weervisserij die zich inzet om het beroep in stand te houden. Ook worden er in het seizoen regelmatig rondvaarten georganiseerd voor belangstellenden.