Ook gemeente waarschuwt voor hitte

BERGEN OP ZOOM – Overal verschijnen waarschuwingen vanwege de verwachte hitte van de komende dagen. Ook de gemeente Bergen op Zoom wijst inwoners op voorzichtigheid, via social media en de gemeentelijke website.

Het KNMI verwacht de komende periode zeer warm weer met veel zon en tropische temperaturen, meldt de gemeente. Dat mooie weer is natuurlijk iets om van te genieten, vervolgt het bericht, maar sommige doelgroepen lopen een verhoogd risico op gezondheidseffecten door warm weer. Daarnaast zijn er omstandigheden waarbij mensen in hogere mate aan warmte worden blootgesteld, zoals in steden, bij grote lichamelijke inspanning en tijdens evenementen.

Hitteplan

De GGD vraagt aandacht voor de gezondheidsrisico’s van een warme periode en de voorzorgsmaatregelen die men hiertegen kan treffen. Het Nationale Hitteplan is inmiddels actief in het grootste deel van Nederland en heeft als doel organisaties er tijdig op te attenderen dat een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht. 

Gezondheidseffecten van warme weersomstandigheden lopen uiteen van klachten als
vermoeidheid- en concentratieproblemen, hoofdpijn en huidklachten tot ernstige ademhalingsproblemen en hartfalen. Dit kan leiden tot ziekenhuisopname en sterfte. 

Wie lopen risico?

Tijdens een periode van aanhoudend warm weer kunnen verschillende groepen in de problemen komen. Het gaat hierbij om:

  • Ouderen;
  • Mensen met een chronische aandoening;
  • Mensen in een sociaal isolement;
  • Mensen met overgewicht;
  • Jonge kinderen (zuigelingen).

Wat te doen bij warm weer

Drink voldoende, beperk lichamelijke inspanning, zorg voor verkoeling en zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien wat hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Voor meer informatie verwijzen wij naar de GGD West-Brabant website

Weerberichten

Via radio en tv wordt je op de hoogte gehouden van het verwachte verloop van de temperatuur. Actuele temperaturen, weersverwachtingen en weerswaarschuwingen in de regio kunt u vinden op de website van het KNMI.

Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas