Ook Jetta Klijnsma leert ‘affeséére’ met SSW

Stichting Samen Werken (SSW) vierde vandaag het 25-jarig jubileum en pakte daarmee groot uit. Vele tientallen gasten kwamen naar de feestmiddag op het SSW-terrein aan de Parallelweg. Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) was daarbij aanwezig. (Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De ontvangst voelde voor staatssecretaris Jetta Klijnsma als een warm bad. "Wat gewéldig om hier in Bergen op Zoom te zijn", zo sprak ze de zaal toe. Ze was te gast bij de jublilerende Stichting Samen Werken (SSW) die vandaag het 25-jarige bestaan viert. En Bergen op Zoom doet het goed met de opvang van sociaal zwakkeren in de samenleving op de arbeidsmarkt: alle ketenpartners weten elkaar te vinden. "Hou dat vooral zo vast", sprak Klijnsma indringende toon. "Want je zal maar een handicap hebben. Het kan iedereen overkomen." De staatssecretaris kon uit ervaring spreken: zij heeft sinds haar geboorte een spieraandoening aan haar benen. Zij hield haar betoog kort want ook zij moest 'affeséére', zei ze in het Bergs. Oftewel: opschieten. Want het was een vol programma, deze middag.

Wethouder en SSW-bestuursvoorzitter Yvonne Kammeijer beaamde dat de stichting al een kwart eeuw warmte uitstraalt. "En dan bedoel ik niét de centrale verwarming", merkte ze al grappend op. Toch is het onzeker geweest of de stichting haar zilveren jubileum wel kon vieren. Want met de komst van de Participatiewet volgden ook de bezuinigingen van de rijksoverheid. Het is vooral te danken aan de inzet van de medewerkers en de hechte samenwerking met andere betrokken organisaties dat SSW voet aan de grond heeft weten te houden. Werkgevers, overheid, sociaal-maatschappelijk werk maar zeker ook het onderwijs spelen daarbij een belangrijke rol.

Samenwerking met Het Kwadrant

Wat het laatste betreft, slaat SSW een nieuwe richting in. De viering van het jubileum is hét aangewezen moment om de samenwerking met praktijkschool Het Kwadrant te ondertekenen. Aan de tafel van de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders zijn de handtekeningen onder de papieren gezet: namens de schooldirectie bekrachtigde A. de Laater de samenwerking en vanuit SSW plaatste directeur Marco Klaassen zijn paraaf.

Doorgeefpunt

Na de officiële opening volgden een aantal rondetafel-gesprekken waarbij de aanwezigen in gesprek konden gaan met de deskundigen; het was vooral bijzonder druk aan de tafel van de staatssecretaris. Aansluitend was de opening van het Doorgeefpunt, dat sinds begin deze maand in het pand van SSW aan de Parallelweg is gevestigd. Staatssecretaris Klijnsma was inmiddels met een gezelschap vertrokken naar het Stadskantoor, waar zij in gesprek ging met met ambtenaren over de Bergse aanpak van uitkeringen en daaraan verwante problematiek.

Infomarkt en kunstproject Krot&Co

De feestmiddag werd afgesloten met een netwerkborrel, met een infomarkt waar kraampjes van de diverse ketenpartners vertegenwoordigd waren. Ook was er een project van kunstenaarscollectief Krot&Co te zien, waarbij gerecyclede printplaten uit computers en overige elektrische apparatuur bevestigd werden op houten panelen. Samen met de kunstenaars maakten de bezoekers het tot één artistiek geheel; het is de bedoeling dat het eindresultaat de komende periode enige tijd te zien zal zijn in het oude Stationsgebouw.