Ook website Bergse bieb was even geïnfecteerd

BERGEN OP ZOOM / NEDERLAND – Zondagmiddag hebben hackers enkele uren toegang gehad tot een softwaremodule op websites van een aantal Nederlandse bibliotheken, waaronder die van Bergen op Zoom. Daarvoor werd software misbruikt die teksten voorleest voor blinden, slechzienden en mensen met dyslexie.

De internetcriminelen konden op deze manier ongeveer vier uur lang oneigenlijk gebruik maken van de rekenkracht van computers van bezoekers van de website, meldt de NOS. Wie gedurende die tijd een tekst liet voorlezen op de bibliotheekwebsite gaf ongevraagd geheugen vrij aan een programmaatje dat voor de hackers cryptomunten delft. Daar is heel veel rekenkracht voor nodig en omdat er veel geld te verdienen is aan het 'minen' van die digitale valuta gaan bepaalde mensen vér in hun zoektocht naar bruikbaar rekengeheugen, niet altijd op geoorloofde wijze.

Geen zorgen

Volgens de maker van de softwaremodule hoeven mensen zich geen zorgen te maken dat hun computer geïnfecteerd is of dat er gegevens gestolen zijn. Daar was het de hackers allemaal niet om te doen. Ze hadden alleen een lek gevonden dat tijdelijk gebruik kon maken van het geheugen van Windows-pc's die op dat moment de site bezochten. Al vrij snel is die toegang al afgesloten en werkte de voorleesmodule weer naar behoren. Het programmaatje kon nog even actief blijven op systemen die het al binnen hadden, maar ook dat stopte na hoogstens enkele uren. De hack heeft uiteindeijk niet alleen in Nederland voor overlast gezorgd. Ook in Engeland en Amerika zijn flink wat sites getroffen. Wereldwijd waren het er zo'n 4200 zelfs.

Afbeelding: Pixabay/Darwin Laganzon