Op pad met ProefMei en kick-off Brabantse Wal Dag

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Een bewogen middag, zo durf ik mijn avonturen met en tijdens ProefMei wel te noemen. Namens de organisatie nam Eefje Nuijten wat mensen van de pers mee op pad. We zouden eindigen in de Franse Tuin voor de kick-off van de nieuwe Brabantse Wal Dag. Toen wist ik nog niet dat ik er voor het nodige spektakel zou gaan zorgen.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Of we het leuk vonden om een toertje te maken langs een aantal buitenlocaties van ProefMei Celebrates Food!, werd ons vorige week gevraagd. Natuurlijk, daar wilde ik wel bij zijn. Het festival wil onder meer streekproducten maar ook de mooie locaties van de Brabantse Wal op de kaart zetten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een wandel-, fiets- of autotochtje langs plekken die de moeite waard zijn. Eefje nam ons vandaag mee naar Fort de Roovere en Stadsboerderij De kleine Kievit. Dat ging allemaal nog goed…

Imposant fort

Op Fort de Roovere is tegenwoordig altijd wel iets te beleven. De prachtige Pompejus toren nodigt uit tot het genieten van het uitzicht en de ‘Mosesbrug’ blijft eveneens intrigeren. Belgische collega’s die schrijven voor de Gazet van Antwerpen waren zéér onder de indruk en ook mij imponeert het werk van architecten Ro Koster en Ad Kil iedere keer. Vandaag gaven gidsen er uitleg en organiseerden scoutinggroepen er activiteiten voor de kids. Eefje: "We willen niet alleen plekken en streekproducten laten zien maar graag ook clubs en verenigingen de ruimte geven." Op zondag worden er 2000 fietsers verwacht, onder meer omdat de Rabobank haar leden dan een ProefMei tocht aanbiedt. Bovendien zorgt Merck Toch Hoe Sterck er die middag voor het nodige spektakel. Ik zou zeggen: Gaan!!!

Eerlijke producten

De volgende stop was De kleine Kievit, waar Sandra Roefs ons onthaalde. Met een heerlijk aspergesoepje en natuurlijk tekst en uitleg. Haar stadsboerderij verbouwt op natuurlijke wijze kruiden en delicatessen. Tevens houdt ze een aantal scharrelvarkens, die het er zichtbaar naar de zin hebben. Om de zo veel tijd wordt er één geslacht en dat vlees verkoopt haar boerderij aan lokale klanten die bewust kiezen voor eerlijk vlees. De worst die er op dat moment werd aangeboden zag er zó goed uit, ik moest er wel één meenemen. Daarna namen we snel afscheid van dit rustieke plekje. Er werd op ons gewacht in het Markiezenhof.

Klapstuk

De Franse Tuin was het toneel van de nodige drukte. Natuurlijk vanwege stands vol smakelijke producten maar tevens omdat er in de tent van het Brabant Living Lab de kick-off van de Brabantse Wal Dag ging plaatsvinden. Daar zorgde ik echter eerst zelf voor een klapstuk van een opening, door met m’n camera in de hand en met een flinke dreun gestrekt te gaan, na te zijn gestruikeld over een te haastig genomen opstapje. Dat werd een zweepslag in de kuit, bleek later…

Verbinding

Een stoere reporter laat zich natuurlijk niet zo maar kennen dus ik heb de aankondiging nog bijgewoond. Op 9 september vindt op Landgoed Mattemburgh de Brabantse Wal Dag plaats, vertelden ProefMei voorzitter Dennis van Tilborg, de Woensdrechtse wethouder Hans de Waal en Martin Groffen, voorzitter van streekorganisatie Brabantse Wal. Het evenement moet nóg meer een verbinding worden tussen streekproducten, bedrijvigheid van alle denkbare soorten, cultuur en zaken als wonen en werken in de regio. De Brabantse Wal is al een sterk merk, vertelde voorzitter Groffen, en de bijbehorende dag moet laten zien wat die regio zoal te bieden heeft. Wethouder De Waal sloot zich daar bij aan, zijn gemeente is daarom graag gastheer die dag. Met een feestelijke toost werd de aankondiging beklonken.

Auw!

De kuit van uw gevallen reporter van dienst voelde inmiddels iets minder feestelijk. Ik ben dus huiswaarts gestrompeld, de beloofde Bergse ansjovis van sterrenchef Pieter Bosters van Mijn Keuken latend voor wat het is: vast heel lekker. Ook de oesters uit het Ierse Galway heb ik dus gemist. Maar gelukkig had de verse worst van De Kleine Kievit de val overleefd. Een kleine troost dus, auw!