Organisatie GoBoZ zoekt ondernemer met uniek idee

BERGEN OP ZOOM – Ieder jaar wordt voor en tijdens het Aangenaam GoBoZ Ondernemersgala een veiling gehouden voor een goed doel. Dit jaar jaar zijn er opnieuw mooie items in de aanbieding. "Maar we gaan de opbrengst iets anders inzetten", vertelt voorzitter Ben ter Bogt. "Het wordt nóg meer voor en door ondernemers. We willen het geld gebruiken om iemand met een bijzonder idee op weg te helpen."

Op vrijdag 8 november is het weer zo ver. Dan vindt het Aangenaam GoBoZ Ondernemersgala 2019 plaats, met als eregast Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken. Die avond worden maar liefst vijf erkenningen voor Bergse ondernemers bekend gemaakt. Aan de categoriën is namelijk een nieuwe toegevoegd. Een comissie van wijze dames en heren gaat bekijken welke ondernemer met een bijzonder idee actieve ondersteuning krijgt bij de realisatie daarvan.

Meerdere categorieën en erkenningen

Ben ter Bogt is voorzitter van de stichting die het gala organiseert. Hij is blij dat het kiezen van de winnaars aan een aparte jury is toevertrouwd, met aan het hoofd Lenny Blaakman. "Daar hebben de gemeente met Aangenaam Bergen op Zoom, de Rabobank en voormalig winnaar Piet Jansen zitting in. Zij bepalen welke bedrijven in welke categorieën worden genomineerd en wie de uiteindelijke winnaars zijn. Dat is voor ons als organiserende stichtingbestuurders ook nog een verrassing." Er is een onderverdeling gemaakt in kleinere organisaties, met maximaal tien medewerkers, en grotere bedrijven.

Naast de door die jury gekozen winnaars is er tevens een publieksprijs. Als de genomineerden eenmaal bekend zijn, kan daarop online gestemd worden. De bestuurders kiezen wél wie de Initiatiefprijs krijgt. Ben: "Die gaat naar een ondernemer waarvan wij vinden dat die veel voor de stad betekent of heeft betekend.  Vorig jaar werd deze postuum aan Do Meeus toegekend. En we voegen er dus een nieuw element aan toe."

Op weg helpen

'Voor en door ondernemers', dat moet wat het huidige bestuur betreft nog meer de insteek worden van het gala en alles eromheen. "We geven dus het bedrag dat we ophalen met de veilingen niet meer aan een regulier goed doel, we gaan het inzetten om er een ondernemer mee te adviseren en begeleiden. Dat hoeft niet per se een starter te zijn, het gaat erom dat de commissie die zich over de inzendingen gaat buigen het idee uniek genoeg vindt om er aan mee te willen werken."

Inmiddels kunnen mensen die zelf een idee hebben of iemand weten die volgens hen in aanmerking komt, een aanmelding online indienen. Op dezelfde site zijn tevens al weer kaarten voor de avond te reserveren. Bestuurslid Debbie de Brie doet in een filmpje een oproep tot aanmelden.