Paddenstoelen Bergse bossen worden geplunderd

BERGEN OP ZOOM – De woordspelingen met uit de grond schieten zijn niet van de lucht, op zelfs landelijke media. Sinds Omroep Brabant er zo'n beetje als eerste aandacht aan besteedde is het 'hot news': de Brabantse bossen worden massaal leeggehaald door met name Oost- en Zuideuropeanen die met emmers vol soms paddenstoelen meenemen. Ook hier in Bergen op Zoom is het blijkbaar raak.

Het nieuws kwam mede aan het licht door boswachter Erik de Jonge. Die doet op Twitter geregeld verslag van zijn avonturen op de Brabants Wal. Soms gaat het over hoe mooi de natuur er is, soms over illegale dumpingen en de laatste dagen dus vooral over paddenstoelen. Door het zachte weer en het vele vocht dat al viel zijn dit ideale omstandigheden zo blijkt, waardoor de in groten getale verschijnen overal. En een serieus deel ervan is eetbaar. Die exemplaren worden momenteel dus massaal geplukt, ook in en om Bergen op Zoom.

Boetes helpen amper

Boswachter De Jonge is er niet blij mee, meldt Omroep Brabant. Er zijn al meerdere boetes uitgeschreven door hem en een medewerker van Handhaving, maar heel veel helpt het niet. De Jonge: "Vaak zijn het buitenlanders, die meer verstand hebben van paddenstoelen dan wij. In Oost- en Zuid-Europa gebeurt dat vaak. Maar daar kan het ook, omdat er veel meer bos is. Ze weten dat het hier niet mag. Als ze een boswachter zien, proberen ze ertussenuit te piepen." Hij heeft vooral moeite met het feit dat het plukken en wegsnijden met zo weinig respect voor de natuur gebeurt. Blijkbaar lopen veel mensen overal dwars door heen en verstoren ze ook het wild.

Foto: Pixabay/Andreas Lischka