Partner-nieuws: Netwerken loont, ook als je allesbehalve standaard bent

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, van Samen in de Regio) – Algemene School Oost is bepaald geen standaard basisschool. Hier staat oog voor alles wat leeft centraal, merk je al bij aankomst. Veel groen, om het gebouw en op het speelplein, en zelfs voederbakjes voor de vogels voor de ramen. Saskia van Loon is “onderdeel van het team en waar nodig directeur.” Ze vertelt dat begrip en respect voor mensen in het DNA zit van deze school. “Daarom vinden we samenwerken ook zo belangrijk.”

“We zijn de groenste en meest duurzame school van de regio”, vertelt Saskia, zonder dat het aanmatigend klinkt. “We hadden al het predicaat Biologie Plus School, omdat we de beleving van kinderen als basis gebruiken bij wat we ze bijbrengen over de natuur. We zijn verder die weg ingeslagen. Veel lessen vinden dan ook buiten plaats.” Hier is onderwijzen duidelijk geen kwestie van in de bankjes zitten en lesstof voorgeschoteld krijgen. Ervaren staat bij alles centraal, net als ruimte om te ontdekken en zijn wie je bent. “Oordeelloos kijken noemen wij dat, belangrijk voor zowel de leerlingen als medewerkers én ouders. Die worden daarom zo veel mogelijk deelgenoot gemaakt van het proces.”

Anderen bij nodig

In totaal zijn er ongeveer 350 leerlingen, met allemaal een eigen levensstijl thuis. Daarvan heeft ongeveer de helft een migratieachtergrond. En dat zijn zeker niet alleen kinderen uit de buurt. Veel ouders kiezen bewust voor de aanpak van Algemene School Oost, ook als ze elders in de gemeente wonen. Saskia: “We willen uiteindelijk wereldburgers wegzetten, die positief in het leven staan. En om dat te kunnen hebben we meer nodig dan alleen een onderwijssysteem en ons eigen team. Daarom is het Samen in de Regio netwerk zo’n belangrijke aanvulling bij het realiseren van onze doelstellingen.” Ze wijst op de tekorten in onderwijsland, die geregeld vragen om creatief omgaan met middelen en mogelijkheden. “Dan is aangesloten zijn bij Samen in de Regio een zeer welkome aanvulling.”

Kansen creëren

Deze school wil mensen in de breedste zin van het woord kansen geven. Niet alleen de eigen leerlingen dus, er hebben ook mensen die op de arbeidsmarkt dreigden vast te lopen hier mogelijkheden gekregen om nieuwe talenten in zichzelf te ontdekken of bestaande te ontwikkelen. Daar was Samen in de Regio méér dan eens een schakel in, vertelt Van Loon. “Kinderen spiegelen enorm, dus je leert hier heel veel over jezelf.”

Het is één van de mooie dingen die haar school weet in te brengen in ons groeiende netwerk. “En die mensen verzorgen hier belangrijk werk dat anders blijft liggen omdat wij er gewoonweg de tijd niet voor hebben. Zo zijn bijvoorbeeld de nodige dossiers voor ons gedigitaliseerd, eindelijk!”

Mogelijkheden te over Er ontstonden tevens al meermaals matches met bedrijven. Zo kwam de school aan allerlei handige materialen, bijvoorbeeld in ruil voor het gebruik van ruimtes. “Je kunt hier prima vergaderen of buitenactiviteiten ontplooien. Maar leerlingen hebben ook wel eens armbandjes zitten maken voor een Samen in de Regio partner. Er is altijd wel iets dat we terug kunnen doen, zo is er vorig jaar een musical opgevoerd voor de ouderen in Moermont.” Saskia maakt dus veel en graag gebruik van ons netwerk. “En binnenkort doen we ook mee met Kijk Binnen Bij Bedrijven”, klinkt het enthousiast. “Een unieke kans om de deuren eens open te zetten en veel mensen te laten zien wat hier kan.”

Meer weten over Samen in de Regio? Klik hier!