Plastic inzamelen niet altijd even succesvol

BERGEN OP ZOOM – Bewoners van de Kastanjelaan troffen zo hun straat aan vrijdagmorgen. Deze keer was de wind de grote boosdoener maar er zijn meer redenen waarom de inzameling van plastic niet altijd een succes is.

Niet alleen wind zorgt er voor dat het wel eens mis gaat. Ook grote vogels en dan met name meeuwen en kauwen verooraken overlast. Ze pikken de zakken open, op zoek naar voedselresten. Het gevolg is in beide gevallen hetzelfde; vuil dat over straat slingert. Van een buurtbewoner begrijpen we dat melden via de BuitenBeter app tot nu toe niets opleverde.

Vragen over inzamelwijze

Kunststof inzamelen staat sowieso weer ter discussie de laatste tijd, niet alleen lokaal. In Bergen op Zoom moet het evaluatiemoment nog komen en de gemeente is momenteel ook bezig met een enquete onder inwoners. Landelijk gaan er de laatste tijd steeds vaker geluiden op dat de huidige werkwijze alleen maar veel geld kost en weinig oplevert. De Telegraaf publiceerde onlangs nog over rapporten die dat aantonen maar bewust worden genegeerd. Er zijn betere methoden, zegt het artikel, die minder kosten en meer resultaat geven. Of deze gemeente doorgaat met de oranje zakken moet nog blijken. Als het goed is wordt dat in 2018 besloten, dan is de proefperiode van een jaar voorbij.