Pogingen tot beïnvloeding bij stembureau Raayberg?

BERGEN OP ZOOM – De opkomst is vooralsnog niet heel hoog voor de lokale verkiezingen, zo lijkt het. Dat maakt de drang van bepaalde partijen en hun aanhangers om de kiezer nog last-minute te beïnvloeden er op sommige plaatsen niet minder om.

Bij het stembureau in zalencentrum De Raayberg is tot twee maal toe foldermateriaal van lokale partijen weggehaald in de hal. Het was er gedurende de dag weggelegd, op een balie die zich daar bevindt. De voorzitter van het stembureau weet dit omdat er 's morgens en ook daarna een aantal malen is gecheckt of er geen promotie en campagnemateriaal meer zichtwaar was. Dit is namelijk wettelijk verboden.

Proces-verbaal

Later op de dag zijn er echter, in eerste instantie door bezoekers die kwamen stemmen, folders ontdekt van zowel GBWP als Steunpunt Bergen op Zoom. Dat is door een aantal mensen niet alleen aan de vrijwilligers van het stembureau maar ook -al dan niet met foto's- gemeld aan de gemeente. Sinds die incidenten loopt de voorzitter van de stemlocatie ieder kwartier de hal na op herhaalde pogingen of materiaal van andere partijen. Hij neemt de gang van zaken op in het proces-verbaal, dat na sluiting van het stembureau wordt opgemaakt. Hierin worden klachten en bezwaren van stemmers opgenomen en dit wordt toegevoegd aan de stembiljetten die naar het gemeentehuis gaan. Volgens gemeentewoordvoerder hebben zich verder geen vergelijkbare incidenten voorgedaan.

UPDATE: John Voets, partijleider van Steunpunt Bergen op Zoom, doet het verhaal af als 'grote onzin'. Volgens hem ging het om flyers die er nog lagen na een debat dat eerder in De Raayberg plaatsvond en die door de eigenaar achter op de balie waren gelegd. Voets vindt dat de vrijwilligers die het stembureau bemensen dat zelf eerder hadden moeten opmerken.

Afbeelding: Pixabay/Mohamed Hassan