Politie en gebruik vuurwapens: wat zijn de regels?

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Bron: politie Zeeland-West-Brabant / illustratie: Pixabay, Mohamed Hassan)

HALSTEREN / TILBURG – Zaterdagmorgen heeft een politieagent een schot gelost, waarbij een 27-jarige man uit Halsteren is overleden. Dat gebeurde nadat de man ernstig verward gedrag vertoonde. De man had zichzelf daarvoor meermalen verwond met een mes. Inmiddels blijk dat de schotwond niet de doodsoorzaak is. Dat heeft woordvoerster Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie bevestigd. Politieagenten zijn uitgerust met een dienstwapen, maar wanneer mag een agent het wapen gebruiken?

Een agent mag schieten om iemand aan te houden die van een ernstig feit verdacht wordt, zoals bijvoorbeeld een gewapende overval of een (poging) doodslag of moord. Agenten leren om op de benen van een verdachte te schieten, het zogenaamde aanhoudingsvuur. Soms is de situatie zo ernstig dat er levensgevaar dreigt voor omstanders en/of de agent zelf. Dan is er sprake van noodweer en mag de agent niet alleen gelijk schieten, maar ook op het bovenlichaam van de verdachte richten in plaats van op de benen.

Wat gebeurt er na een schietincident?

Wanneer een agent zijn wapen gebruikt heeft, en door politievuur letsel ontstaan is, volgt altijd een onderzoek door de Rijksrecherche. In alle andere gevallen waarin geweld door de politie gebruikt is, volgt een geweldsrapportage en zonodig een intern onderzoek. De Rijksrecherche is een onafhankelijke rechercheafdeling onder de verantwoordelijkheid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Door de onafhankelijke positie kan zij objectief onderzoeken of het vuurwapengebruik rechtmatig was. De agent die geschoten heeft, wordt zo snel mogelijk na het schietincident door de Rijksrecherche gehoord. Wanneer er bij de start van het onderzoek naar het incident geen twijfels bestaan over de rechtvaardigheid van het wapengebruik, mag de agent zijn functie tijdens het onderzoek blijven uitvoeren. Zijn die twijfels er wel, dan kunnen maatregelen tegen de agent worden genomen.