PvdA pleit voor meedoen aan landelijke wietteeltproef

BERGEN OP ZOOM – PvdA’er Sahin Ergec heeft namens zijn partij een brief rondgemaild. “Het wordt tijd dat dit College van Burgemeester & Wethouders het achterhaalde zero-tolerance beleid vaarwel zegt”, schrijft hij over wietteelt in de gemeente.

Het nieuwe kabinet gaat experimenteren met het telen van wiet en die verkopen in verschillende gemeenten. Daar moet Bergen op Zoom volgens de PvdA aan meedoen, samen met Roosendaal en Breda. Ergec meldt dat twee van de drie coalitiepartijen in BoZ toch al in het nieuwe landelijke kabinet zitten. “En dat geldt ook voor de partij waar onze burgemeester aan is verbonden”, schrijft hij. “Dit is hét moment, dit is onze kans!” Zijn fractie gaat er in de commissie Burger & Bestuur aandacht voor vragen.

Aanhaken

Het landelijk regeerakkoord voorziet in een proef met legale wiet, die landelijk wordt geteeld en vervolgens verspreid onder zes tot tien gemeenten. Bekenen wordt vervolgens of de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen bevat. Gemeenten kunnen zich aanmelden voor het experiment. De PvdA zou graag zien dat Bergen op Zoom dat ook doet. Het huidige zero tolerance beleid heeft weliswaar het drugstoerisme aangepakt maar de illegale kweek en straathandel zeker niet uitgebannen. De PvdA stelt dat de criminaliteit de grote winnaar is van het huidige systeem. Door veilige wiet te legaliseren houdt die onderwereld geen stand.

Dubbel signaal?

De sociaaldemocraten roepen burgemeester Petter en de wethouders op om samen met Breda en Roosendaal deel te nemen aan het experiment. Wel willen ze een aantal spelregels verbinden aan een integrale aanpak.

Er moet preventief beleid komen om cannabisgebruik zoveel mogelijk tegen te gaan en daarop dient actief gehandhaafd te worden. Tevens zijn een strakke organisatie en controle, van productie tot en met verkoop, van belang. Net als goede afstemming met de Nederlandse én Belgische grensgemeenten

Het nieuwe kabinet roept tegelijk een fonds in het leven met 100 miljoen om drugscriminaliteit aan te pakken. Daar heeft de lokale PvdA-afdeling nog wel wat vraagtekens bij. Ze leggen die ook weg bij het college: “Wat vindt u van de gedachte en het feit dat er 100 miljoen wordt geïnvesteerd in aan de ene kant reguleren en aan de andere kant repressie?”

Foto: Pixabay/7raysmarketing