PvdA stelt voor: Zet Bergse hogeschool in voormalig IRS-gebouw

BERGEN OP ZOOM – Ook de PvdA reageert verheugd op het nieuws dat de HAS Hogeschool een flinke vestiging krijgt in deze gemeente, binnen uiterlijk vijf jaar. De fractie heeft al een bijna voor de hand liggende locatie op het oog, en wel het pand waar onlangs nog de IRS zat.

Ook de PvdA heeft jarenlang gestreden voor HBO-onderwijs in de gemeente, stellen de fractiegenoten. Ze zijn blij dat die langgekoesterde wens eindelijk wordt vervuld. De onderwijsinstelling liet vrijdagmiddag weten nog geen locatie op het oog te hebben maar Verbeem en Ahajaj weten het wel. Het IRS-pand aan de Van Konijnenburgweg is er een prima plak voor, stellen ze.

Veel ruimtes zijn al uitermate geschikt

Op eerdere vragen aan het College is geantwoord dat het IRS-pand over te weinig monumentale waarden beschikt. Er zou teveel aan verbouwd en veranderd zijn. Voor een hogeschool als deze vindt de fractie het karakteristieke gebouw echter perfect. Het beschikt zelfs al over laboratoria, praktijkruimten, onderzoeksfaciliteiten en zelfs eigen kweeklaboratoria. Wat kan je meer willen voor biobased en agrofood onderwijs?

Oproep

De vraag is nu aan het college om uit te zoeken of deze locatie inderdaad als serieuze optie is voor te stellen aan de HAS Hogeschool. Daarmee blijft een beeldbepalend pand toch bewaard en krijgt het zelfs een mooie nieuwe maatschappelijke functie. De brief eindigt met de oproep: “Laat het erfgoed van vroeger de kiemcel worden voor de vernieuwende en duurzame landbouw en voedselproductie van morgen!”