Raad van State zet definitief streep door plan Poortgebied Bergsche Heide

Een 'artist imprerssion' van het nu definitief verworpen ontwikkelplan. (Tekst: Han Verbeem, illustratie: gemeente Bergen op Zoom)

BERGEN OP ZOOM / DEN HAAG – Opnieuw een forse tegenvaller voor het Bergse gemeentebestuur. De Raad van State heeft vlak vóór Kerstmis het ambitieuze ontwikkelproject Poortgebied Bergsche Heide definitief naar de prullenbak verwezen. Het mega-plan voorzag in grootschalige horecavoorzieningen met onder meer een snelwegmotel van 140 kamers, fastfoodrestaurants en een ontsluitingsweg naar het achterliggende gebied. Direct na vaststelling van het omstreden plan in december 2018 stapten milieuorganisaties Benegora, IVN Groene Zoom en stichting Brabantse Wal naar de rechter. En ze zijn in het gelijkgesteld: er is té weinig rekening gehouden met de omliggende natuur. De uitspraak kwam niet geheel onverwacht, na een eerder negatief oordeel van de RvS in april van dit jaar. 

Raadslid Louis van der Kallen (BSD) gaat op social media fors tekeer over het nieuwste debacle. "Geen fijn kerstcadeautje voor dit college", zo merkt hij schamper op. "Ze hadden beter moeten en vooral beter kunnen weten." Volgens de BSD-voorman is dit mislukte project opnieuw "een voorbeeld van veel verspild geld, tijd en moeite en vooral van niet luisteren naar burgers en raadsleden die hiervoor waarschuwden."  Jammer, zo concludeert Van der Kallen, want de Bergse burgers en het Bergse bedrijfsleven verdienen beter. De vaststelling van het plan is niet zonder slag of stoot gegaan met tegenstemmen van D66, Lijst Linssen, PvdA en SP. Zo zag de PvdA te weinig maatschappelijk draagvlak voor het plan en vreesde voor negatieve economische gevolgen in andere delen van de stad. De SP zag onvoldoende duurzame werkgelegenheid en Lijst Lijssen had problemen met de felle lichtreclames langs de snelweg. Uiteindelijk bleken de coalitiepartijen, gesteund door BSD en de éénmansfracties, toch een meerderheid te vinden voor het plan; iinclusief de zich als duurzame partij profilerende GroenLInks.

Motie BSD

Van der Kallen had tijdens de raadsvergadering van 19 december 2018 nog een motie ingediend, die voorzag in gebiedsuitbreiding met een nieuwe natuurzone aan de zuidzijde. Het voorstel is echter verworpen. "Als mijn motie tot uitbreiding van het gebied, inclusief natuuraanleg, was aangenomen had het plan lopende het proces aangepast kunnen worden", zo stelt hij achteraf terugblikkend. Er zou voldoende natuurcompensatie te verwachten zijn, aldus het BSD-raadslid, mede door de te realiseren stikstofreductie.

Lijst Linssen: gemeente nalatig

Lijst Linssen was in december 2018 één van de grote tegenstanders van het ontwikkelplan in de raad. Politiek voorman Ton Linssen is het dan ook eens met de Raad van State: "De gemeente is te nalatig en heeft, om financiële redenen, een klein natuuronderzoek gedaan terwijl groot onderzoek noodzakelijk was." De grote lichtmast blijft voor Lijst Linssen onaanvaardbaar, aldus Ton Linssen, en zijn partij heeft de bezwaren ondersteund.

Reactie college

Het college van B&W is benaderd voor een eerste reactie op de definitieve vernietiging van het plan, maar wil nog niet inhoudelijk reageren "We hebben kennis genomen van de uitspraak en bezinnen ons nu op de consequenties hiervan", zo laat een gemeentewoordvoerder namens het college weten. Projectontwikkelaar Prohuis had na de eerdere negatieve uitspraak van de RvS in april nog laten weten 'dit plan niet los te willen laten'. Vanwege het kerstreces is bij dit bedrijf echter niemand bereikbaar voor commentaar.

Lees ook eerdere artikelen: