Rechter geeft Vereniging Binnenstad alsnog gelijk in kwestie De Zeeland

BERGEN OP ZOOM – De Vereniging Binnenstad verzet zich al heel wat jaren tegen de ontwikkelingen in en om winkelcomplex De Zeeland. Het leidde geregeld tot een juridische strijd en tot nu toe verloor de vereniging die steeds. Dat lijkt nu veranderd. De Zeeland kan het wel eens zwaar gaan krijgen.

De vereniging heeft vooral moeite met het beleid van de gemeente, vertelde voorzitter Piet Juten ons eerder al eens. Er wordt geregeld over beperkingen in het bestemmingsplan heen gestapt bij de invulling van winkelruimte op het complex. Dat kan niet, vindt de Vereniging Binnenstad, die zich met name zorgen maakt dat het toch al noodlijdende centrum het door al die nieuwe concurrentie nog zwaarder krijgt.

Impact op het centrum

Het conflict in een notendop: De gemeente en Gebri, de ontwikkelaar achter De Zeeland, vonden dat een organisatie die zegt zich in te zetten voor de binnenstad niets te zeggen heeft over wat daarbuiten gebeurt. Piet Juten en zijn bestuur vinden van wel, zeker als dergelijke ontwikkelingen zo'n impact kunnen hebben op het economische, sociale of culturele leven in het stadshart. De statuten van de VB zijn er zelfs enige tijd geleden op aangepast. Daar zijn de gemeente en Gebri het niet mee eens.

Invulling wordt lastiger

Tot nu toe werd de vereniging steeds in het ongelijk gesteld in eerdere gangen naar de rechter. Dat is nu echter veranderd. De rechtbank in Breda heeft aangegeven dat de belangenvereniging wel erkend moet worden als partij in de kwestie. Dat betekent dat er veel kritischer gekeken moet gaan worden naar het oorspronkelijke bestemmingsplan en de uitvoering daarvan. VB heeft al laten weten daar ook zeer actief op toe te gaan zien, wat betekent dat het invullen van de winkelruimtes bepaald niet eenvoudiger wordt. De eerder ingedoende bezwaren betreffende lopende plannen moeten van de rechter eveneens alsnog bekeken en behandeld worden door de gemeente.