’s Werelds eerste volledig elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – De gemeente Bergen op Zoom heeft de eerste volledig elektrische en emissieloze scanauto geïntroduceerd. Deze handhavings- en toezicht scanauto, afgekort HTS-auto, gaat veel werk van de parkeerbeheerders overnemen. Hierdoor kan het toezicht en de handhaving gefocust worden op kwaliteitshandhaving.

In deze gemeente staat duurzaamheid hoog op de agenda. Daarom wordt bij nieuwe projecten gezocht naar bijbehorende oplossingen. Zo ook voor de doorontwikkeling in het parkeerbeleid. Wethouder Yvonne Kammeijer: “Dit was een uitdaging omdat wat we voor ogen hadden nog niet bestond. De gemeente heeft Parkeerbeheer Bergen op Zoom gevraagd om met een goede invulling te komen en dat is gelukt met deze volledig elektrische en emissieloze Renault ZOE, in combinatie met het ScanGenius Scansysteem.”

Uitdaging

De grootste uitdaging lag bij de stroomvoorziening van het scansysteem op het dak en achter in de auto. Deze worden bij conventionele auto’s aangesloten op de stroomvoorziening van de auto. Bij een volledig elektrisch voertuig is dit niet mogelijk zonder de accu's enorm te belasten. Voor deze auto is daarom een apart accupakket ontwikkeld, dat volledig is weggewerkt in de kofferbak.

Innovatieve HTS-auto

Burgemeester Petter: “We hebben bewust voor deze HTS-auto gekozen, omdat we hem niet alleen voor parkeerhandhaving gaan gebruiken. Het voertuig wordt veel breder ingezet.” Parkeerbeheer heeft de leveranciers uitgedaagd om de scanauto technisch verder te innoveren, zodanig dat deze ook is in te zetten voor bijvoorbeeld milieucontroles (illegaal dumpen van vuil), toezicht en signalering openbare ouimte (straatmeubilair), parkeeronderzoek (parkeerdruk, duur en motiefmetingen) en dergelijke. Niet alleen in Bergen op Zoom, ook in de regio.

Bekeuring voortaan per post

“Al deze innovaties gaan wij testen en indien mogelijk direct toepassen”, aldus Petter. “We kunnen toezicht en handhaving voortaan zeer efficiënt uitvoeren. Hierdoor komt tijd vrij voor de brede kwaliteitshandhaving, zoals milieuhandhaving, vandalisme en evenementen.” De HTS-auto rijdt voortaan regelmatig rond in Bergen op Zoom. Een naheffing ontvangt men straks gewoon thuis, per post. De afhandeling hiervan wordt vereenvoudigd naar één betaalmethode. Betalen aan de balie bij Parkeerbeheer kan dan niet meer.

Foto's: gemeente Bergen op Zoom