Sloop 78 appartementen noordzijde Ericalaan en Gentiaanstraat

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – In de tweede week van februari starten de sloopwerkzaamheden van 78 appartementen aan de noordzijde van de Ericalaan en Gentiaanstraat in Bergen op Zoom, meldt Stadlander is een persbericht. De werkzaamheden maken deel uit van de derde fase van de stedelijke vernieuwing in Gageldonk-West. De woningcorporatie verwacht de sloop binnen drie maanden af te ronden. Met de aangrenzende ondernemers aan de Kamperfoeliestraat zijn afspraken gemaakt over de werkzaamheden.

Voorafgaand aan de sloop worden alle woningen door deskundigen geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van asbest. Stadlander heeft in principe voor al haar woningen in beeld of er wel of geen asbest aanwezig is. In de praktijk blijft het echter lastig om met zekerheid te voorspellen waar, hoe en welk soort asbest in de woning is gebruikt. Asbest kan namelijk ook later bij een verbouwing, door Stadlander of de huurder zelf, in het huis zijn terechtgekomen. Dit asbestvrij maken moet zijn afgerond voordat de ‘zichtbare’ sloopwerkzaamheden worden gestart.

Sloop- en nieuwbouwcarrousel in Gageldonk-West draait op volle toeren door

Parrallel aan de sloopactiviteiten zijn metselaars en timmerlui al enkele maanden druk in de weer aan de Lorkstraat en een deel van de Plantaanstraat rondom het Piuspark, met de bouw van 39 levensloopbestendige sociale huurwoningen. Begin maart start de realisatie van 28 levensloopbestendige woningen aan de zuidzijde van de Plantaanstraat. Dit wordt één woonlaag met kap en met alle primaire woonfuncties op de begane grond conform het nultreden principe: woonkamer, keuken, sanitaire groep en minimaal één slaapkamer zijn zonder traplopen bereikbaar.

Kortere bouwtijd, minder overlast

De fabrieksmatige productie van deze woningen zorgt voor een spectaculaire verkorting van de bouwtijd. Bouwen wordt immers assembleren. Voor Gageldonk-West betekent dit dat er een zeer korte tijd is tussen het bouwrijp maken van de locatie en de oplevering van de woningen. Hierdoor ontstaat minder en vooral korter overlast voor de omgeving. De woningen aan de Plantaanstraat worden vanaf medio mei opgeleverd. De omwonenden van de Plantaanstraat zijn op 31 januari tijdens een inloopavond in het Wijkpunt over de komende nieuwbouwwerkzaamheden geïnformeerd.

Verhuurproces
De zogeheten Stadlander MorgenWonen-woningen worden vanaf medio maart geadverteerd op de website www.zuidwestwonen.nl. Dan is daar ook alle informatie over de woningen terug te vinden. Stadlander adviseert woningzoekenden die willen reageren op een van de woningen zich op die site in te schrijven.