‘Sporten is altijd een feestje’

Rico Verhoeven is ook dit jaar in de prijzen gevallen bij het Sportgala: hij kreeg de Oeuvreprijs toegekend. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De grote ster van het Sportgala 2018 is wederom kickboxer Rico Verhoeven, die ditmaal de Oevreprijs in ontvangst mocht nemen uit handen van burgemeester Frank Petter. De Halsterse sportheld was naar het gala gekomen om een prijs uit te reiken voor de Sportploeg van het Jaar (De WBB Giants) maar Verhoeven bleek uiteindelijk zélf in de prijzen te vallen. En ondanks alle landelijke en wereldwijde prestaties doet deze Bergse onderscheiding hem ook echt iets. "Waar ik ook ben, waar ik ook sta, in Hollywood of in de ring, dit blijft toch altijd mijn thuis", zo zegt Verhoeven over zijn Halsterse roots.

Overigens is het niet de eerste keer dat Rico bij een Sportgala het podium mocht betreden: bij eerdere edities was hij als eens verkozen tot Sportman van het Jaar. De grotezaal van de schouwburg was tot de laatste stoel gevuld met publiek, familie en fans die de genomineerden vanuit de zaal aanmoedigden. In Bergen op Zoom is sporten nog steeds mateloos populair. Geen wonder ook, zo sprak wethouder Anette Stinenbosch bij de uitreikingen: "Sport is immers altijd een feestje!"

Diverse categoriën

Vrijdagavond was in Schouwburg De Maagd de bekendmaking van de diverse awards van de Sportverkiezingen 2018. Er waren prijzen te verdelen in de categoriën Sporten met een beperking (Uniek Sporten), de aanmoedigingsprijs, een prijs voor de beste sportvrijwilliger en awards in de categoriën Sportvrouw, Sportman en Sportploeg van het Jaar. Ook was er een prijs voor het beste sportevenement van Bergen op Zoom. De oeuvreprijs is voor de sporter die zich gedurende diens hele sportloopbaan onderscheidend heeft opgesteld, zowel voor de sport als voor de gemeente Bergen op Zoom.

Voorstellingen

Tussen de bedrijven door waren er optredens zoals sportdemonstraties judo en twirlen, een muzikaal intermezzo met fluitspel en een werveldende dansshow van de House of Marqueez. De presentatie van de avond was in handen van Ivana Zandbergen en Doniek Franken; het Sportgala 2018 is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van onder meer Rabo en het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom.

Winnaars

In de volgende categoriën van de Sportverkiezingen 2018 zijn prijzen uitgereikt. De winnaars zijn:

 • De Christ van Wijk Aanmoedigingsprijs: Amy de Bruijn (wielrennen)
  Amy is nog maar 11 jaar en hiermee is zij de jongste winnares ooit van de Nationale Jeugdronde. Naast dit record heeft zij dit jaar mooie prestaties weggezet met haar fiets. Ze is 2e geworden op het NK veldrijden, 3e op het NK wegwielrennen en 2e op het NK mountainbike.
 • Sporten met een beperking / Uniek SportenSuzie Pellis (zwemmen)
  De 10-jarige Suzie Pellis oogst met haar zwemtalent veel bewondering, zeker ook omdat ze haar rechterhand en een deel van haar onderarm mist. De sportieve Suzie bleek op jonge leeftijd al erg goed te kunnen zwemmen. Zij geniet enorm van het zwemmen en is bovendien erg gedisciplineerd. Mede door deze eigenschap is ze dit jaar Nederlands Kampioen paralympisch op alle slagen onder de 12 jaar (officieuze NK’s voor minioren, meisjes). Daarnaast heeft ze sinds september 2018 de beloftestatus van de KNZB en volgt ze de KNZB junioren/jeugd para zwemmen. In Eindhoven haalde ze bij het NK de medaille op de 200 meter. Suzie kon ook niet bij het gala aanwezig zijn maar ze was via een internetverbinding toch te zien en te horen. Haar twee zussen namen de prijs namens haar in ontvangst.
 • Seniorensporten: Rietje Corstens (marathon)
  Rietje (70 jaar) is op haar 60e begionnen met hardlopen. Dit jaar is ze 1e geworden met de Maas Marathon (F70), in een tijd van 4u13”03. Hiermee is ze in het bezit van het clubrecord en daarnaast bezit ze ook alle Spado Clubrecords op de weg V65 en V70. Rietje is momenteel in Wimbledon (Engeland) en nam daarom via een videoverbinding de prijs in ontvangst.
 • Sporvrijwilliger 2018: Steven de Bont (WBB Giants / basketbal)
  Steven is al 21 jaar vrijwilliger bij de Giants en wordt omschreven als een supervrijwilliger. Hij is een algemeen bestuurslid, waardoor hij bijna alles weet van de leden. Daarnaast is hij lid van de technische commissie, scheidsrechter (incl. mede-opleiding aankomende scheidsrechters), timer/scorer, zaalwacht en trainer/begeleider van meerdere teams. Hij organiseert verder ook nog de het Zomeravond Basketbal en is hij verantwoordelijk voor de wedstrijdschema’s en indeling van scheidsrechters.
 • Sportvrouw 2018: Anouk Prop (Atletiek)
  Anouk zit nu nog in VWO-6, maar zal volgend jaar op een universiteit in Amerika te bewonderen zijn. Daar gaat zij naartoe om haar sporten en studeren te combineren. Dit jaar heeft ze op het Atletiek NK Indoor goud behaald op de 800m. 
 • Sportman 2018: Bas Leyte
  Vorig jaar is Bas naar Amerika vertrokken om daar te gaan basketballen en studeren. Door zijn prestaties het afgelopen jaar heeft hij ‘hoge ogen gegooid’ voor deze nominatie. Bij het NEPSAC AAA Conference (US College) heeft hij de finale van de play-offs behaald. Daarnaast is hij geselecteerd voor de Nike Elite Summerleague en behoort hij tot de selectie van Het Nederlandse Basketbal Herenteam. Bas is momenteel in Amerika en zat tijdens het Sportgala in een bus, onderweg naar een sportevenement. Zodoende was het niet mogelijk een internetverbinding te maken met het videoscherm in De Maagd.
 • Sportploeg 2018: WBB Giants Heren 1 (basketbal)
  Met een team bestaande uit spelers van de eigen jeugdopleiding en eigen staf is Heren 1 van de Giants dit jaar kampioen geworden in de 2e divisie landelijk.
 • Sportevenement 2018: De Roversrun (obastacle run)
  Het evenement is relatief nieuw en in 2016 voor de eerste keer gelopen. Het is een run met obstakels en hindernissen, in de historische en natuurrijke omgeving van Fort de Roovere en de Groote Melanen.

Meer foto's zien van het gala? Klik hier voor een fotoalbum.