Steve Hackett ontvangt Sena Performers European Guitar Award

Steve Hackett heeft donderdagavond de Sena Performers European Guitar Award gekregen. De Nederlandse gitarist Leendert Haaksma reikte de prijs in Gebouw-T in Bergen op Zoom uit aan de Engelse gitaarlegende (foto:  Paul Bergen)

Het was de vijftiende editie van deze award die eerder werd gewonnen door bekende gitaristen zoals Brian May (Queen), Slash (Guns N’ Roses), Steve Lukather (Toto), Steve Vai, Joe Bonamassa, John Petrucci, Joe Satriani, Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg en velen anderen. ‘Ik ben zeer vereerd met deze prijs. Zeker omdat deze in Nederland wordt uitgereikt. Zowel met Genesis als met mijn eigen band hebben we veel in dit geweldige land gespeeld en albums opgenomen. Deze dag zal ik nooit meer vergeten’, zei de Engelsman na afloop. Hackett die beroemd werd als gitarist van Genesis, was duidelijk geëmotioneerd. ‘Het is zo bijzonder dat je op 72-jarige leeftijd deze geweldige eer ten deel valt.’

Een aantal topmuzikanten uit Nederland brachten eerst een ode aan zijn oeuvre. Daarna reikte Haaksma hem de award uit. Meteen daarop feliciteerde collega’s zoals May, Satriani, Vai, Petrucci, Satriani en ook Adrian Vandenberg hem vanaf een videoscherm met de prijs. De award-uitreiking was de afsluiting van de Sena Performers European Guitar Week die samen werd georganiseerd door Sena, gemeente Bergen op Zoom, Dutch Performers House en Gebouw-T. Jack Pisters, voorzitter van de SEGA (Sena Guitar Award), keek met veel genoegen terug op de week. ‘ Het belangrijkste is dat de gitaar als instrument de hele week centraal heeft gestaan. In die missie zijn we absoluut geslaagd.’ Ook organisator Jean-Paul Heck noemt het één van de mooiste edities uit vijftien Sega Award. ‘De samenwerking tussen de Sena, Dutch Performers House, Gebouw-T en de gemeente Bergen op Zoom is geweldig. Alles klopt. De locaties, de sfeer en de invulling van alle vier de dagen. En daarnaast was Steve Hackett een geweldige winnaar. Gert-Jan de Koster, directeur Gebouw-T: ‘We zijn trots op deze erg mooie samenwerking tussen Gebouw-T, Sena, Dutch Performers House en de gemeente Bergen op Zoom. Het was elke dag erg druk en de mensen hebben kunnen genieten van geweldige gitaarmuziek.”