Talloze ongelukken door gladheid

Geen taarten vanmorgen bij Multivlaai in de Kremerstraat: de leverancier raakte betrokken bij een ongeval door de gladheid. (Foto: Bea Demmers)

BERGEN OP ZOOM – De regio is afgelopen nacht ondergedompeld in een wit sneeuwdek en de wegen zijn spiegelglad. Rijkswaterstaat en hulpdiensten adviseren weggebruikers om uiterst voorzichtig te zijn, "Pas uw rijgedrag aan", is ook de dringende oproep van het KNMI. Voor het zuidwestelijk deel van ons land geldt de alarmcode geel, ten oosten van Breda code is dat oranje. Er zijn al meer dan tientallen ongelukken gebeurd in de regio, aldus Rijkswaterstaat. Weliswaar wordt in de loop van de dag dooi afgegeven – maar deze kan gepaard gaan met ijzel. En vannacht gaat het opnieuw flink vriezen.

Bij de brandweer kwamen meldingen binnen van botsingen en blikschade, maar ook fietsers en voetgangers gingen onderuit en dat kon raak aankomen; sommigen moesten zich bij de huisartsenpost laten behandelen. Ook op de snelweg was het vannacht (en is het vandaag vandaag nog steeds) flink raak. 

Snelwegen

Oostelijk van Breda komt ook ijzel voor en daar is het extra glad door ijzel en opvriezing van natte weggedeelten. Strooiwagens reden af en aan maar konden niet voorkomen dat er botsingen ontstonden en wagens in de vangrail belandden. Dit veroorzaakte lange filese en veel vertraging en oponthoud. Ook leveranciers van winkels hadden door de gladheid problemen met de belevering. Zo meldde een taartenwinkel in de Bergse binnenstad via een bericht op de etalage dat er minder voorraad is: de chauffeur raakte door de gladheid betrokken bij een ongeval.

Meer volgt