Tentoonstelling ‘Heerlijke Kunst’ is tevens protest tegen kerncentrale Doel

BERGEN OP ZOOM – Op vrijdagavond 26 augustus opende ‘Heerlijke Kunst, een samenwerkingsverband van kunstenaars, een nieuwe tentoonstelling bij Hoeve Hildernisse. Tot en met zondag 25 september is deze gratis te bezoeken. Twee werken zijn een aanklacht tegen kerncentrale Doel en daar werd tijdens de goedbezochte bijeenkomst dan ook ruimschoots bij stilgestaan.

De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken die in een gebied rond Hoeve Hildernisse zijn te bewonderen. Bij de hoeve is voor geïnteresseerden een toelichting beschikbaar met een beschrijving van de kunstwerken. De opening werd verricht met een performance in het teken van de zee, die vroeger tot bij de boerderij kon komen. Deze werd uitgevoerd door MaWiHoDi. Vervolgens konden de aanwezigen langs de diverse kunstwerken lopen, waarbij de kunstenaars hun werken toelichtten.

Mondkapjes

Alle kunstenaars hadden zich laten inspireren door de omgeving en de bijbehorende geschiedenis. Maar ook de recente discussie rond Doel leidde tot twee kunstwerken. Hella Sluyters heeft een installatie gemaakt van 20 km draad, die de afstand van Hildernisse tot de Kerncentrale symboliseert. De werkelijke koeltorens zijn bij goed weer ook duidelijk zichtbaar op de achtergrond, wat tevens geldt bij de door kunstenaar Erdal Unal gemaakte werken van textiel. Tijdens zijn uitleg deelde hij mondkapjes uit aan de bezoekers.

Er is rond Hoeve Hildernisse nog veel meer ‘Heerlijke Kunst’ te zien, laat u verassen. De catalogus inkijken kan hier.

Foto’s © Maarten van ’t Hof