Toorenburg (CDA): privacywetgeving aanpassen om illegale vuilstorters aan te pakken

BERGEN OP ZOOM – Met nog twee dagen te gaan tot de landelijke verkiezingen, wierp het CDA zich gisteren volop lokaal in de campagnestrijd. Kandidaat-kamerlid Madelaine van Toorenburg (nr 5 op de kieslijst) was in Bergen op Zoom. Zij sprak over het thema 'veiligheid' en ging onder andere in gesprek met boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap. De boswachter vertelde uitgebreid over de troep die in het buitengebied wordt gedrumpt. Van oude wasmachines tot chemisch drugsafval. Triest genoeg is het niet altijd mogelijk de daders aan te pakken, ook al zijn ze gefilmd via de beveiligingscamera's. Als het aan Toorenburg ligt, wordt daarom de privactywetgeving aangepakt. "Nu zijn de criminelen de lachende derde", zo is haar wrange constatering.

Toorenburg was, in gezelschap van Bergse CDA'ers, in gesprek op het Veiligheidshuis aan Plein XIII. Daarbij waren ook de burgemeesters van Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen te gast.Hoe ver mag je gaan om de illegale vuilstorters aan te kunnen pakken? De wetgeving stelt de privacy van de burgers voorop. Oók als daders via de camera's die her en der in het buitengebied staan opgesteld, duidelijk herkenbaar in beeld komen. Ook burgemeester Petter, die bij het werkbezoek aanwezig was, moest dat beamen. "Soms weet de politie wie de daders zijn maar kunnen én mogen we niets met de beelden doen."

Vrijplaats voor gespuis

Het blijkt: het buitengebied is een vrijplaats voor gespuis van allerlei slag. Zeker sinds het drugsbeleid strenger is geworden, neemt de overlast van illegale chemische vuildump toe. Hoewel boswachter De Jonge zich niet onveilig voelt bij zijn werk, vindt hij het belangrijk dat boswachters beter worden uitgerust. "Je zal maar net de verkeerde mensen tegenkomen", merkt hij op. Volgens burgemeester Petter zal dat lastig zijn om de bevoegdheden hier vanuit landelijk uit te breiden. "Wettelijk gezien is er geen noodzaak, omdat er nog geen geweldsincidenten hebben plaatsgevonden", legt hij uit. 

Capaciteitsprobleem

De boswachter zei nieuwe problemen te voorzien vanwege de recent aangenomen wietwet. Hij vertelde aan te lopen tegen een tekort aan capaciteit, waardoor voldoende controle ontbreek. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen, aldus De Jonge. Vanuit de provincie wordt een reclame campagne opgezet de slogan ‘Een Dumper is een Stumper’. Bovendien verloopt de samenwerking tussen politie en de boswachters goed in Bergen op Zoom en omgeving.