Uitbaters Stadskelder starten petitie voor behoud van deze locatie

BERGEN OP ZOOM – Wendy Aertssen nam zo’n twee jaar geleden horecagelegenheid De Stadskelder over van de toenmalige uitbater. Inmiddels werkt haar vriend Koen Burgel ook in de zaak. Het ondernemerspaar loopt echter tegen nogal wat beperkingen op en vindt dat de gemeente niet bepaald behulpzaam is, ondanks eerdere toezeggingen.

Koen is een online petitie begonnen, omdat De Stadskelder steun zoekt bij de Bergenaren. Het bedrijf kan op deze manier niet blijven bestaan, vertelt hij: “Het lukt zo gewoon niet om voldoende omzet te draaien. We hebben met allerlei ambtenaren gesproken maar ze komen alleen maar met regels en redenen waarom iets niet kan.”

Enige tijd geleden had Wendy een gesprek met wethouder Patrick van der Velden en een tweetal ambtenaren, waaronder de accountmanager voor de binnenstadondernemers. Ze had hierom gevraagd omdat het water haar bedrijf aan de lippen staat. De huur die de gemeente vraagt voor de kelder staat in geen verhouding tot de omzet die er nu te maken is, mede omdat er amper terras voor de deur mag staan. Een eigen keuken installeren is er bijna onmogelijk en in ieder geval onbetaalbaar vanwege alle extra voorzieningen die dan nodig zijn. Koen: “We hebben al eens met wat mensen van de gemeente gesproken over het gebruik van de keuken in het stadhuis. Daar werd in eerste instantie best positief over gedacht. Maar anderen houden dat weer tegen. We mogen er helemaal niet komen. Sterker nog, we mogen nog geen eigen vuilnisbak op het binnenplaatsje hebben staan.” Hij is duidelijk geraakt door de gang van zaken.

‘Zo redden we het niet’

Er zijn inmiddels vervolggesprekken geweest met ambtenaren, vertelt Koen; “Die gaan onder meer over onze wens, de nóódzaak eigenlijk, om meer terras te krijgen. We redden het zonder die omzet gewoon niet. Het liefst overdekken we ook een deel, net als bij de andere horeca op de Grote Markt. Ik snap best dat we niet zo maar in de gevel van het Oude Stadhuis mogen boren en schroeven. Maar met welke oplossing ik ook kom, alles wordt van tafel geveegd. Als ik ze wijs op het feit dat het seizoen zo begint en wij dit echt nodig hebben, lijken ze er niet warm of koud van te worden.” Ook over een lagere huurprijs lijkt vooralsnog niet te praten volgens de ondernemers. Ze vrezen echt dat er niets anders op zit dan de sleutel inleveren, als er niet snel wat verandert.

Ondernemers helpen

Het ondernemerspaar is mede zo verbolgen omdat de gemeente nogal eens laat weten de binnenstad en ondernemers te willen helpen. Ook leegstand moet worden tegengegaan, is een veelgehoorde missie. Wendy en Koen vinden dat in hun geval eerder het tegenovergestelde gebeurt.

Namens de gemeente laat woordvoerder Erwin Stander weten dat het verhaal ‘iets genuanceerder’ ligt. Hij wijst op het feit dat deze ondernemers hebben geweten waar ze aan begonnen. De mogelijkheden en bepalingen zijn niet verandert en sprake van tegenwerking is er al helemaal niet, vertelt hij. Ambtenaren kunnen echter niet zomaar iets toezeggen, zeker niet bij een historische gevel als het Oude Stadhuis. Stander: “Natuurlijk proberen we ondernemers te helpen en kansen te bieden. Daarom zijn we ook in gesprek met de heer Burgel.”

De petitie van De Stadskelder vind je via deze link.

Foto en tekst: Hans-Jorg van Broekhoven