Veel belangstelling voor nieuwe editie lichtjes bij oorlogshelden

BERGEN OP ZOOM – Het initiatief van de op 24 december ontstoken lichtjes bij de graven op de Engelse en Canadese oorlogsbegraafplaatsen kan opnieuw op veel sympathie en bijval rekenen. In de aula van Zoomstede lieten ruim 125 aanwezigen zich bijpraten over de komende editie.

De avond werd gepresenteerd door voorzitter Joris Völker en Jean Jacques van Giels. Völker wees er in zijn openingswoord nog maar eens op dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we de mensen die toen hebben gestreden voor onze vrijheid niet mogen vergeten. Maar hij vroeg ook aandacht voor de mannen en vrouwen die daarna en nu nog voor onze vrijheid vochten en vechten. “Op 24 december herdenken wij iedereen!”, was zijn boodschap. Een speciaal kaarsje gaat die dag aan voor Wim Musters, aan wiens keukentafel de plannen voor deze herdenkingen vorm kregen.

In stilte

De aanwezigen kregen vervolgens concrete informatie over de herdenking, die vooral in stilte moet verlopen. Toespraken dergelijke zijn er dus niet. Er worden mensen gezocht voor de voorbereidingen maar zeker ook voor het opruimen, op de dag na kerstmis. En over één ding was de organisatie ook duidelijk: Weer of geen weer, het gaat door!

Jongeren

Blij is de organisatie met het feit dat er, onder meer door contacten met ’t Rijks, Moller en Steenspil, veel jongeren bij betrokken zijn dit jaar. Er wordt verder op een ongeveer even hoge opkomst als vorig jaar gerekend. De avond werd afgesloten met een indrukwekkende presententatie over de slag bij de Schelde, gegeven door Robert Catsburg, en daarna was er nog een bescheiden afsluitende borrel. De organisatie kijkt terug op een geslaagde avond.

  • Wil je helpen met het mogelijk maken van dit indrukwekkende eerbetoon, dat op 24 december om 16.00 aanvangt? Er worden nog mensen gezocht die groepen willen begeleiden en voor het opruimen na de kerstdagen. Geef je dan op via e-mail: lichtjesboz@gmail.com
  • Meer weten over het initiatief? Kijk dan op deze Facebookpagina.

Foto: Dick Vermaas