Veel snelheidsovertreders in wijk Warande, volgens werkgroep 30

BERGEN OP ZOOM – Er blijkt in de wijk Warande op veel plaatsen te hard te worden gereden. Dat heeft de werkgroep 30, een initiatief van buurtbewoners, zelf kunnen constateren. Ze stonden er niet alleen voor.

Samen met de wijkagent, Veilig Verkeer Nederland en ZuidWest TV stonden mensen van de werkgroep afgelopen vrijdag op verschillende plaatsen in de wijk. Doel was bekijken in hoeverre het verkeer er zich aan de toegestane snelheid houdt. Dat bleek erg tegen te vallen, meldt Johan Nuijten namens het burgerinitiatief.

Nuijten noemt de uitkomsten van het gezamenlijke onderzoek hier en daar zelfs ‘uiterst teleurstellend’. Hij doelt vooral op de Parallelweg, waar de maximale snelheid 30 is. Hier hield nog geen kwart van de 75 gemeten auto’s zich aan. “De rest zat er ruimschoots boven”, meldt hij. “Waarvan een taxi, met een noodgang van maar liefst 54 km, wel de kroon spande.”

Ook elders hardrijders

Er is tevens gemeten op de Pastoor Jutenlaan en Guido Gezellelaan. Daar mag 50 gereden worden. En dat wordt beter aangehouden door passerende chauffeurs. Ruim tachtig procent reed zo het hoort, al waren er ook uitzonderingen. Eén automobilist haalde zelfs 73 kilometer per uur. Er is daarna nog gecontroleerd op de Sterrelaan. Die is druk, zo bleek, maar er wordt gemiddeld netjes gereden. Bijna tachtig procent hield zich aan de snelheid, de hoogste uitschieter was 63.

Gevaar en overlast

Grootste probleem blijft dus de Parallelweg, concludeert Nuijten namens de werkgroep. Hier staat de verkeersveiligheid onder druk. Bovendien geeft het bovenmatige geluidsoverlast voor bewoners langs de weg, vertelt hij. De initiatiefnemers hopen dat dit opvolging krijgt, bijvoorbeeld vanuit de politiek en het stadsbestuur.

Wergroep 30 heeft een eigen website.

Stockfoto: Pixabay/LoggaWiggler