Vier grote nieuwe windturbines langs Schelde-Rijnkanaal

BERGEN OP ZOOM – Alle Nederlandse gemeentes hebben duurzaamheids- en energiedoelstellingen vastgesteld op initiatief van de overheid. Die van Bergen op Zoom krijgen in 2020 vorm. Dan staan er vier grote nieuwe windturbines aan de dijk van het Schelde-Rijnkanaal.

Nu staan er nog acht kleinere exemplaren, die samen 6,8 megawatt opbrengen, aan de waterkant van de dijk. De nieuwe, grotere exemplaren komen aan de binnenzijde van de dijk te staan en moeten bijna 15 megawatt gaan opleveren. Ze worden dus een stuk groter dan de huidige exemplaren, meldt wethouder Yvonne Kammeijer. Over uiteindelijke afmetingen zijn nog geen uitspraken te doen, zo ver zijn de plannen nog niet.

Geen knipperlichten

In een brief heeft het college Den Haag aangeschreven met het verzoek om op deze wijze zelf te mogen voldoen aan de Electriciteitswet en de doelstelling om duurzamer te worden. Het plan voldoet aan de voorwaarden dus zal naar alle waarschijnlijkheid ook zo worden uitgevoerd. Enige tijd geleden riep GBWP op wel te letten op horizonvervuiling. Wethouder Kammeijer laat weten dat er daarom geen knipperlichten op de masten komen maar verlichting die continu brandt. Dat wordt veel minder als hinderlijk ervaren.

Afbeelding: Pixabay/Pexels