Vijf jaar Gebouw-T, een mooie basis voor heel veel nieuwe plannen

BERGEN OP ZOOM – De officiële jubileumdatum is al voorbij -op 20 januari 2011 is Gebouw-T vijf jaar geleden open gegaan- maar de feestelijkheden moeten nog komen. Poppodium-directeur Gert-Jan de Koster kijkt terug op een mooie periode en nog veel liever vooruit naar een toekomst die veel goeds belooft.

“Als jonge organisatie leer je ontzettend veel”, vertelt Gert-Jan. “Je moet je plek in de regio en de gemeenschap nog vinden, je inhoudelijke weg bepalen maar ook fysiek en organisatorisch in zo’n bijzonder gebouw groeien. We wilden ook meteen zo veel mogelijk mensen aan ons binden én een heus merk worden. Allemaal opdrachten die belangrijk zijn, naast natuurlijk een programmering wegzetten die staat als een huis.”

Over het algemeen zijn Gert-Jan en zijn team tevreden over wat er is bereikt maar van achterover leunen is geen sprake; “De muziekwereld verandert, de verwachtingen van bezoekers ook. We bereiken steeds meer verschillende doelgroepen, met themafeesten variërend van een alcoholvrije party voor de jeugd tot 80’s en 90’s avonden en ook op de quizmiddagen komen weer hele andere mensen af. Gelukkig delen ze bijna allemaal één ding: ze vinden de sfeer en de mensen hier geweldig! Da’s een grote verdienste van onze vrijwilligers die daar grotendeels voor verantwoordelijk zijn.”

Kennis delen

Opboksen tegen het enorme aanbod dat mensen aan muziek en bijvoorbeeld festivals krijgen is een serieuze uitdaging. Toch lukt het Gebouw-T aardig, zowel binnen als buiten de dikke, geïsoleerde muren. Gert-Jan is bijvoorbeeld heel trots op PopMonument, een uniek concept dat door Erfgoed Brabant zelfs werd beloond met de Brabantse erfgoedprijs. “We gaan dat zeker verder ontwikkelen”, vertelt hij. “In dat soort samenwerkingsverbanden geloven we heel sterk. Dat willen we meer gaan doen, ook met lokale en regionale ondernemers bijvoorbeeld. Gebouw-T zou een label kunnen zijn waaronder van alles gebeurt op muziekgebied. Dat kan natuurlijk hier -we hebben de faciliteiten- maar ook elders. In die vijf jaar hebben we heel veel kennis opgebouwd, van technische tot organisatorische knowhow. Die delen we graag met anderen.”

Feestelijk programma

Volop ideeën voor de toekomst dus, en daar hoort ook het verder uitbouwen van duurzaam en biobased werken bij. Maar eerst wordt er de komende maanden een jubileum gevierd, met een open dag op 28 februari en speciale optredens van klinkende namen als Jett Rebel, New Cool Collective met de zanger van Matt Bianco en De Jeugd van Tegenwoordig. Kijk voor het volledige programma op de website.

Toekomstplannen

Hoe Gebouw-T er over vijf jaar voor staat? Gert-Jan: “Ik hoop dat we dan nóg uitgebreider zichtbaar zijn in de stad en de regio. We hebben dan meer dance geprogrammeerd om ook die doelgroep te bedienen. We willen sowieso meer jongeren bereiken, onder meer met dat fris-concept en workshops. Voor ons blijft duurzaamheid een speerpunt, dus dat zal zeker nog veel aandacht krijgen. We willen graag een voorbeeld zijn voor onze vrijwilligers, relaties en natuurlijk bezoekers.” Plannen genoeg dus. Gebouw-T is niet meer weg te denken en gaat die positie alleen nog maar versterken.