VVD: College moet óók lobbyen bij Wientjes voor bereikbaarheid via spoor

Foto: Pixabay

BERGEN OP ZOOM / MIDDELBURG – De VVD wil dat het college zich gaat inzetten voor een betere treinverbinding van en naar Bergen op Zoom en daarvoor een actieve lobby gaat voeren richting de economische onderhandelaar van het Rijk met de provincie Zeeland, de oud-VNO NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Dat schrijven raadslid Rian Govers en burgerlid Jim Bernaards vandaag in een brief aan B&W.

De VVD verwijst in de brief naar de onderhandelingen voor economische compensatiemaatregelen van het Rijk aan de provincie Zeeland, na het wegvallen van de plannen voor de Marinierskazerne in Vlissingen. Daarbij zou ook de bereikbaarheid van Zeeland per spoor meespelen. “Wat de VVD betreft gaat dit onze stad ook aan, met ons ene station aan de Zeeuwse Lijn”, schrijven de liberale politici.

Particulier initiatief regionale OV-aanbieders

Tegelijkertijd ligt er volgens de VVD nog een idee van verschillende particuliere partijen om het vervoer per spoor in West-Brabant en Zeeland te verbeteren. In maart dit jaar kwamen Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en het moederbedrijf van Connexxion met een plan om met drie extra stations in onze regio en Zeeland de verbindingen te verbeteren.” En er is nog de Brabantse spooragenda 2030 uit 2012. “Hierin is sprake van een onderzoek naar de RoBel-goederenlijn, een idee dat kansen biedt voor een verbinding voor reizigers Bergen op Zoom-Zandvliet.” RoBel staat als afkorting voor: Rotterdam-België.

Hoop kansen voor lobby

Al met al ziet de Bergse VVD- fractie “een hoop kansen voor een lobby” richting de ‘speciale gezant’ Gerard Wientjes, die namens het ministerie de onderhandelingen met Zeeland voert. Zelf was Wientjes in het verleden de politiek lobbyist van werkgeversorganisatie VNO-NCW, waar hij tot 2014 de voorzitter van was. Bijzonder detail: de nieuwe Bergse wethouder Jeroen de Lange is zelf ook afkomstig van VNO-NCW, regio Zeeland-West-Brabant. De Lange heeft in het Bergse college de portefeuille Economische Zaken.

Vragen

In de brief stellen Govers en Bernaards de volgende vragen aan het college: “Ziet u met ons de grote kansen die een treinverbinding Bergen op Zoom-Zandvliet/Antwerpen kan hebben voor de economische ontwikkeling en demografische ontwikkeling in onze stad en Zeeland?” En: “Is het college reeds benaderd door speciaal gezant Wientjens over het compensatieproces? Zo neen, is het college bereid om zich aan te bieden als partij als het gaat om Zeeuwse treinverbindingen?” Tenslotte wil de VVD weten of regionale, provinciale, landelijke, Belgische of Europese subsidies aan te spreken zijn om deze ontwikkeling te ondersteunen.