VVD faliekant tegen meedoen aan proef legale wietteelt

BERGEN OP ZOOM – Dinsdag riep de PvdA het college, en de burgemeester in het bijzonder, op om aan te haken bij de landelijke proef met gereguleerde wietteelt en de verkoop ervan. Vandaag doet de VVD exact het tegenover gestelde. VVD-leider Barry Jacobs is duidelijk: “Niet in Bergen op Zoom!”

Jacobs roept de burgemeester op om samen met Roosendaal vast te houden aan de huidige lijn en het optreden tegen illegale straathandel te intensiveren. Hij is het duidelijk oneens met dit onderdeel van de plannen van het kabinet Rutte-III en schrijft: “Experimenteren met het legaliseren van wietteelt is voor Bergen op Zoom geen optie.”

Korte geschiedenisles

Namens zijn fractie wijst de lijsttrekker op hoe het hier er aan toe ging, een aantal jaren geleden. De regio ging gebukt onder een wekelijkse toestroom van 25.000 Belgische en Franse drugstoeristen, met alle overlast en nadelige effecten op de veiligheidsbeleving van dien. Jacobs: “Het is niet voor niets dat uiteindelijk in het belang van de openbare orde en veiligheid gekozen is om te stoppen met het gedoogbeleid. Deze argumenten wegen zwaarder dan de mogelijkheid voor lokale gebruikers om softdrugs te kopen.” Hij wijst tevens op de effecten van het huidige beleid. Het drugstoerisme is met 95 procent afgenomen, de illegale straathandel met 50 procent.

Om dat laatste percentage nog lager te krijgen ziet zijn partij graag een intensivering van het project Courage. Hierin werken diverse organisaties samen om illegale handel te bestrijden en drugsoverlast tegen te gaan. Tevens wil de VVD meer en vaker voorlichting op scholen en hard optreden tegen illegale handel in de dorpen en wijken. Vooral dat laatste mag veel extra aandacht krijgen, besluit Jacobs.

Foto: Pixabay/SeaweedJeezus