VVD levert motie toch in, college mag ‘in principe’ verder

BERGEN OP ZOOM – Eerder al schreven we over een door raadslid Maarten van ’t Hof opgestelde motie, die stelt dat er naar aanleiding van wat mis ging rondom De Schelp nieuw onderzoek moet komen. Met name de wijze waarop de raad toezicht heeft dient beter vorm gegeven te worden. Donderdagmiddag stuurde fractievoorzitter Rian Govers de motie officieel rond. Daarmee geeft de partij een signaal af, op meerdere manieren.

Opsteller Maarten van ’t Hof vindt het een ‘harde eis’ om verder te kunnen. De coalitie moet ja zeggen tegen het plan om die zogeheten ‘governance’, oftewel de wijze waarop de raad toezicht heeft op De Schelp, beter vorm te geven. Zo niet, dan is alle vertrouwen in een samenwerking weg en ziet zijn fractie ook weinig heil in het is stand houden van de coalitie en het in het zadel houden van het huidige college.

Slag om de arm

Daarmee geeft de VVD indirect aan vooralsnog geen steun in gedachten te hebben voor de motie van wantrouwen die B en W vanavond gepresenteerd krijgt op initiatief van Lijst Linssen. Van ’t Hof bevestigt dat maar houdt een slag om de arm: “We zien op dit moment geen aanleiding voor steun. Mochten er zich vanavond nieuwe feiten aandienen of andere dingen gebeuren, dan kan het best zijn dat we ons bedenken.” Het ‘andere dingen’ kan op van alles slaan, van opmerkingen door coalitie of oppositie tot de houding ten opzichte van precaire politieke kwesties. De ingediende governance-motie is daarvan het meest duidelijke voorbeeld maar zeker niet het enige, aldus het VVD-raadslid. Hij hoopt vooral dat het er snel toe leidt dat de raad beter geïnformeerd verder kan op korte termijn.

De inhoud van het VVD-voorstel samengevat:

De motie moet de gemeenteraad méér grip geven op het toezicht op zwembad De Schelp. Het pand is gemeentelijk eigendom maar de bedrijfsvoering is vijftien jaar geleden ‘op afstand gezet’ en uitbesteed aan een externe BV. De raad heeft sindsdien geen invloed meer op het dagelijks zwembadmanagement, omdat destijds verzuimd is om een gemeentelijk toezichthouder of commissaris te benoemen die de vinger aan de pols houdt. Daarmee zijn de taken en rollen onduidelijk geworden. Bovendien, zo staat ook in het rapport te lezen, heeft de gemeente last van een “verkokerde ambtelijke organisatie” waarbij de ene afdeling niet weet wat de andere doet, met bovendien een gebrek aan zelfkritisch vermogen.