Warm onthaal voor team ‘Fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis’

BERGEN OP ZOOM – Het op donderdag 25 augustus door burgemeester Frank Petter uitgezwaaide team ‘Fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis’ keerde zondagavond om half zeven terug van een vermoeiende maar indrukwekkende tocht. Ze werden door vrienden en familie met applaus op de Grote Markt onthaald en daarna hartelijk ontvangen op het terras van de nieuwe horecagelegenheid Ambacht 12.

Door: Mireille Hoetelmans

Het team fietste dit jaar voor de tweede maal een stevige route en wil op deze wijze aandacht vragen voor taaislijmziekte oftewel cystic fibrosis. De organisatoren van de fietstocht hopen vanzelfsprekend ook op donaties, om het leven met deze ziekte wat draaglijker te maken. Bij hun vertrek overhandigde de burgemeester al een cheque van 4500 euro, bijeengebracht door de verzamelde giften voorafgaande aan de fietstocht. De fietsers zijn al heel blij met dit bedrag maar hopen het toch nog wat te verhogen met lopende acties en de aandacht voor de ziekte die deze tocht weer wist los te maken. Het totaal zal 11 september bekend worden gemaakt. “Maar wat het ook wordt, ons streven is wat mij betreft nu al op alle fronten gehaald”, zegt Wim Wolters trots.

Vooral de hitte was zwaar

Wim fietste de tocht dit jaar voor het eerst. Hij was al betrokken bij de organisatie en toen zijn teamgenoten ontdekten dat hij ook nog ergens een fiets had staan, onder een dikke laag stof, werd hij overgehaald mee te rijden. Dat het lukte was de verdienste van Theo van der Himst, initiatiefnemer van het fietsteam. Hij trainde met Wim voor deze tocht, die naar Limburg leidde.

Wim vertelt: “We hebben flink getraind, ook om voorbereid te  zijn op de heuvelritten die je tegenkomt in Limburg. Maar op die warmte hadden we natuurlijk niet gerekend, dat was wel zwaar. We werden als fietsers echter uitstekend verzorgd en het doel maakt het alles meer dan waard. Het was bovendien een overwinning op mezelf, dus volgende keer ben ik er zeker weer bij.”

Het team verkocht ook  knuffelaapjes en die opbrengst is bestemd voor Stichting Muco & Friends, die geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek. Ferd Quick, de begeleider van het team, liet iedereen kennismaken met deze aap door er een als mascotte op zijn onmiskenbare hoed te dragen. Ze zijn hier nog te bestellen.

Foto's: Mireille Hoetelmans