‘We wilden een tijdsbeeld vastleggen’

BERGEN OP ZOOM – Sophie en Jacques van Eekelen presenteren op 8 november in Den Enghel een fotoboek met de titel 'Gewoon Anders'. Ze portretteerden ruim 500 Bergenaren, waarvan er uiteindelijk 160 in de bundel terecht zijn gekomen. Bijzonder aan de fotoreeks is onder meer dat er alleen mannen in staan.

Het ondernemersechtpaar is bij velen vooral bekend van hun winkel Babouche. Op een bijzondere wijze is die zaak indirect zelfs een deel van de reden dat er nu een fotoboek aan komt. Sophie: "We zijn al ruim 30 jaar bij elkaar en heel voorzichtig aan het voorbereiden dat onze zoon Davie het bedrijf gaat runnen, over een paar jaar. Dan denk je tijdens bijvoorbeeld een vakantie eens na over wat je daarna gaat doen. Al sinds we elkaar kennen fotograferen we allebei graag en zo ontstond het idee om dat samen verder op te pakken." Na het zien van een fotoboek met platen van 100 jaar geleden uit Amsterdam, waarin mensen op tot de verbeelding sprekende locaties waren vastgelegd, bedachten Sophie en Jacques dat ze dit over Bergen op Zoom ook wilden maken. Ze konden niet wachten tot hun pensioen, het enthousiasme was té groot…

Alleen mannen

Jacques: "We hebben dus ruim 500 mensen gefotografeerd, op de meest uiteenlopende plekken, ook ver buiten het centrum. We wilden een eigen tijdsbeeld vastleggen, zodat mensen later kunnen zien: zó zag het er toen uit. En achterin vind je een index waarin kort staat wie de gefotografeerde mannen zijn."

Of er dan geen dames zijn vastgelegd? "Jawel maar we kwamen er al snel achter dat we veel meer mannen op ons lijstje hadden staan. Toen tijdens het maken van de serie bleek dat die ook makkelijker meewerken en vooral veel minder ijdel zijn, besloten we in dit boek ons tot de heren te beperken, en dan ook nog vanaf 40 jaar. Dan krijgen koppen wat meer karakter." Het echtpaar sluit overigens niet uit dat er nog een tweede boek komt waarin juist de dames aan bod komen, al zal dat dan waarschijnlijk wat meer een glamour-achtige entourage krijgen, legt Jacques uit.

Feestelijke presentatie

"Het is een hele klus om al die foto's straks te exposeren", vertelt Sophie. Op 8 november is de kleine zaal van Den Enghel hier namelijk speciaal voor ingericht, terwijl in de grote zaal om 15.00 uur het eerste exemplaar wordt gepresenteerd aan wethouder Yvonne Kammeijer. "Zo speelt die middag toch nog een dame een hoofdrol", lachen de makers van het boekwerk. Ze zijn trots op het resultaat, vertellen ze, én trots op het enthousiasme om hen heen. Diverse bedrijven en particulieren droegen spontaan bij aan de totstandkoming van het boek en de presentatie. Hierdoor wordt het een middagvullend programma mét live muziek en kon de verkoopprijs van het boek, dat in een oplage van 200 stuks verschijnt, behapbaar blijven.

Voor €19,95 ligt het vanaf 8 november in de winkels, bij Van der Kreek, Quist én natuurlijk hun eigen zaak.

Foto en tekst: Hans-Jorg van Broekhoven