Nog 16 woningen rijp voor sloop, directeur blijft bij poging tot doodslag

BERGEN OP ZOOM – Tijdens een bijeenkomst in sportcentrum Boulevard gaven Stadlander, burgemeester Petter, de politie en verzekeringsexperts uitleg over de stand van zaken. Het ziet er voor veel bewoners weinig rooskleurig uit.

De schade, met name aan de constructie van een deel van het gebouw, is groter dan in eerste instantie het geval leek. De 16 woningen waarvan het behoud nog onzeker was, zullen naar alle waarschijnlijkheid ook gesloopt moeten worden. Dat zei directeur Ton Ringersma van Stadlander, alvorens hij herhaalde dat de brand een 'aanslag is op de bewoners' waarvan hij gister aangifte heeft gedaan. Eerder was toegezegd dat de aangiftedocumenten in kopie aan de bewoners gegeven zouden worden maar dat blijkt juridisch niet mogelijk. Er staan teveel privacygevoelige gegevens in, aldus bedrijfsjurist Jaap den Boer van Stadlander. “Wij hebben aangifte gedaan en daar staan we nog steeds achter”, beëindigde de directeur zijn betoog.

Bewoners zijn er nog lang niet

Voor de bewoners ziet het er hier en daar slecht uit. Ook de auto’s die optisch niet total loss lijken hebben dermate veel schade dat ze waarschijnlijk niet meer mogen rijden. Daar komt bij: als iemand sinds hij of zij er introk, 'te veel' is gaan verdienen dan wordt dit als scheefwonen aangemerkt. Wie boven 34000 per jaar uitkomt mag volgens de wet er niet terugkeren omdat het sociale woningbouw is.

Dan is er nog de kwestie tijdelijk onderkomen. Stadlander heeft contact gehad met vakantieparkenbedrijf De Roompot. Daar kunnen mensen terecht voor 500 euro per week. Opgeteld een flink bedrag maar in de meeste gevallen dekt de verzekering dit, aldus Stadlander. Wie er gebruik van wil maken moet dat donderdag 29 oktober voor 10 uur aangeven. Een bewoner weet te melden zelf contact te hebben opgenomen met De Roompot en daarbij zou zijn toegezegd dat de prijs naar beneden wordt bijgesteld tot 366 euro per week. Voor niet verzekerde mensen moet nog een oplossing komen. Zelfs als die bijgestelde huurprijs klopt kunnen zij de bijna 1600 euro per maand waarschijnlijk niet opbrengen.

Bekijk ook het fotoalbum van de bewonersavond in sporthal Boulevard