Weekmarkt op 12 november naar nieuwe stek

BERGEN OP ZOOM – De weekmarkt verhuist volgende week naar de nieuwe locatie bij de Van der Rijtstraat en het Korenbeursplein. Dat laat gemeentewoordvoerder Erwin Stander dinsdag weten. Daarmee komt een eind aan een 50-jarige traditie: sinds 1965 staat de donderdagse markt op de gedempte Kaai. De eerste marktdag op de nieuwe locatie is donderdag 12 november.

De verhuizing van de weekmarkt is jarenlang een 'hoofdpijndossier' geweest in de Bergse politiek. Tal van mogelijke plaatsen zijn onderzocht en vielen stuk voor stuk af. Ook een gekoesterde wens vanuit de Bergse samenleving en middenstand om de weekmarkt terug te brengen naar de pleinen in de stad (Grote Markt en St Catharinaplein/Vismarkt) ging niet in vervulling: dat bleek niet combineerbaar met grote evenementen zoals Vastenavend en Krabbenfoor.

Dit jaar viel de definitieve keuze op de Van der Rijtstraat en omgeving. Deze beslissing leidde uiteindelijk tot de val van wethouder Ton Linssen, die publiekelijk de ambtelijke dienst bekritiseerde over de plaatsing van de kunstwerken. De bronzen 'zaden' zouden de marktkramen in de weg staan.

Kunsterken niet in de weg

Inmiddels is duidelijk dat de weekmarkt óók mogelijk is zonder de kunstwerken weg te halen. "Door het afnemende aantal marktkramen komen er slechts enkele kraampjes op het Korenbeursplein te staan", legt Stander uit. Deze staan bovendien aan de noordzijde, ter hoogte van de bakkerij. "De bronzen zaden staan niet in de weg." Zelfs als in de nabije toekomst de markthandel weer aantrekt, wat de verwachting is van de gemeente, is er voorlopig nog volop ruimte beschikbaar.