Weekmarkt sluit eerder: ‘de vergrijzing in de sector eist haar tol’

De donderdagse weekmarkt in de Wouwsestraat/Van der Rijstraat sluit een uur eerder: de kooplui stoppen al om 16.00 met de verkoop. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De terugloop van de donderdagse weekmarkt wordt meer en meer zichtbaar. Het aantal marktkramen neemt af en ook de sluitingstijd is vervroegd. Voortaan moeten de kooplui al om vier uur 's middags opbreken; tot nu toe was dat om 17.00 uur. Het verzoek komt van de marktlieden zelf, zo legt een gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf uit. Het gaat vooralsnog voor om een tijdelijke proef en in september zal blijken "of dit een goede keus is geweest." 

Volgens de gemeente komt er dit najaar een evaluatie van het besluit. De verwachtingen zijn positief, ook al omdat het marktbezoek zich vooral op de ochtenduren en vroege middag concentreert. Als blijkt dat de proef een negatief gevolg heeft op de bezoekersaantallen, dan wordt de sitiuatie weer teruggedraaid.

Vergrijzing

Raadslid Ton Linssen -zelf groot geworden in de wereld van markten en kramen- is verrast door het nieuws. "De weekmarkt is een beetje mijn kindje dus ik volg de ontwikkelingen op de voet", zegt hij. Linssen is in vorige bestuursperiode, onder meer als wethouder, betrokken geweest bij de verplaatsing van de markt van de Kaai naar de huidige locatie in de binnenstad. Hij kan het besluit echter begrijpen. De gemiddelde leeftijd onder de markthandelaren stijgt en dat is nu merkbaar – niet alleen in Bergen op Zoom maar ook landelijk. "De vergrijzing neemt toe en voor de meeste kooplieden is tien uur een heel lange tijd om achter een kraam of wagen te staan", zegt Linssen. "Zeker als je de reistijd meerekent; velen komen van her en der in het land en zijn al een paar uur onderweg vóór ze in Bergen zijn."