BERGEN OP ZOOM – Lang moesten bezoekers van de Sint Gertrudiskerk langs de zijdeuren naar binnen, meestal via de Kerkstraat. Daar moet verandering in komen, liet het college van B en W woensdagmorgen weten. "Binnenkomen in de kerk moet weer enige allure krijgen", sprak wethouder Ad Coppens.
Er zijn twee redenen voor het voornemen, meldt het college: 'Een betere bereikbaarheid en vanwege de exploitatie.' Met name het laatste speelt een rol, nu Bergen op Zoom meer en meer wil inzetten op toerisme en beleving. Het is behalve onlogisch ook niet echt leuk om altijd via een zijbeuk binnen te moeten, is de redenering. Wethouder Coppens: "Het is een beetje vreemd dat je, als je op de Grote Markt staat, niet door de voordeur de kerk in kunt maar moet omlopen. Daar word je niet vrolijk van."
Tochtproblemen
Om dit te verwezenlijken dient echter meer te gebeuren dan een sleutel omdraaien. De grote entree aan de voorkant veroorzaakt nogal wat tochtproblemen als deze open is, ondanks de hal die deze deuren scheidt van de kerkruimte. Zeker wanneer er wat meer mensen tegelijk naar binnen of buiten gaan, omdat dat ook de tussendeuren langdurig open blijven. Dus komt er een extra portaal in het gebouw, van glas gemaakt en in een gebogen constructie die prima past bij de ingang van de kerk, laat gemeentewoordvoerder Erwin Stander desgevraagd weten. Op die manier moet dat praktische bezwaar worden opgelost en krijgt de kerk betreden weer meer een authentieke beleving, meer grandeur.
Meer beleving, meer bezoekers
De kosten voor het aanbrengen van het portaal zijn ongeveer 110.000 euro, aldus het college. Die investering is het waard, vindt men. Het moet het gebouw aantrekkelijker gaan maken voor een toenemend aantal activiteiten, is in goed overleg met het kerkbestuur besproken. Ook de gemeente zelf wil er meer gaan organiseren, al is nog niet concreet wat dit wordt.Tevens is er met de gidsen van SBM gesproken, die tot nu toe jaarlijks ongeveer 3500 bezoekers ontvingen in de kerk. Ook die aantallen kunnen wellicht omhoog als de entree aantrekkelijker wordt. De bedoeling is dat het extra portaal in het voorjaar van 2018 gereed is.