Wethouder Evert Weys wil Vastenavend op Werelderfgoedlijst

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Wethouder Evert Weys wil een poging gaan doen om de Vastenavend-traditie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te krijgen. Hij liep al langer rond met die wens maar is van plan er nu echt werk van te gaan maken, samen met de Stichting Vastenavend.

Het is al jaren een wens van de kersverse wethouder, ook toen hij raadslid en fractievoorzitter was bij de GBWP liet hij het zich wel eens ontvallen. Het Vastenavendfeest zoals dat hier wordt gevierd moet wat hem betreft op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is volgens Weys dermate uniek dat het een plekje verdient op die lijst.

In gesprek

Binnenkort wil de wethouder er met de voorzitter van de Stichting Vastenavend, Bas van Oevelen, over in gesprek. Eerder had die organisatie er niet meteen oren naar maar erover praten kan altijd, liet 'De Stichting' onlangs al weten. De wethouder laat daarom alvast wat vooronderzoek doen, hij wil beslagen ten ijs komen. Het zou niet het eerste Bergse erfgoed zijn dat (inter)nationale erkenning krijgt. De weervisserij is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Volgens Rick van Geel, woordvoerder van Stichting Behoud Weervisserij, kan dat "gezien worden als 'voorwaarde' om überhaupt in aanmerking te kunnen komen om door de Nederlandse overheid voorgedragen te kunnen worden voor de UNESCO werelderfgoedlijst."