Wethouder over bomenkap: ‘We zijn mede daardoor Groenste Stad’

BERGEN OP ZOOM – In één week tijd buitelden CDA, GroenLink en Vereniging Binnenstad bijna over elkaar heen om in verontwaardigde brieven te klagen over bomenkap in de gemeente. Volgens wethouder Patrick van der Velde zijn die klachten onterecht. Er wordt juist heel bewust met natuur in de gemeente omgegaan. De uitspraak van GroenLinks, dat Bergen op Zoom die titel Groenste Stad van Europa in moet leveren, vindt hij dan ook grote onzin.

"Het enige dat wellicht niet honderd procent goed is verlopen, vinden we achteraf, is de communicatie", aldus de wethouder. Hij doelt dan vooral op de bomenkap op de Bergse Plaat. "We hebben hierover met bewoners uitgebreid gesproken, zelfs nog met de wijkcommissie. Het heeft ook in het wijkblaadje gestaan. Maar dan mis je blijkbaar toch nog best wat mensen die er ook wat van vinden als die bomen worden of net zijn gerooid."

Partijen beslisten mee over groenbeleid

Inmiddels overweegt de gemeente al om voortaan ter plekke iets als informatieborden weg te gaan zetten. Want als je goed uitlegt wat er gebeurt, en vooral waarom, is er meestal alle begrip. Van der velden legt uit dat het allemaal onderdeel is van een groter plan, waardoor Bergen op Zoom juist wél aanspraak kan maken op die groene titel: "We willen de groenstructuur in de gemeente behouden en geen waaibomen. Het kan dan gebeuren dat zo'n rij populieren te oud of te groot is geworden en het veld moet ruimen voor nieuw groen, nieuwe bomen. Dat is beleid dat we samen hebben bepaald, óók met een gemeenteraad, en dat voeren we uit." Hij betreurt dat partijen zich op deze wijze kritisch uitlaten, over zaken waar ze zelf over hebben meebeslist.